23. 4. 2018

Food Diary || Zakázaný ovoce


Znáte to, když máte doma nějakou dobrotu a jednoduše jen ta 
myšlenka na tu danou věc vám na ní vytváří chuť?


Jednoduchá rada - "tak si to nekupuj". Jenže... Jenže co vaše rodina? Zakážete celé rodině kupovat  si dobroty jen pro to, že vás to láká? Asi ne. Pokud to čte někdo, kdo si prošel jakoukoli poruchou příjmu potravy, tak s tímhle soucítí asi ještě o něco víc. Normálně si člověk řekne "oukej, tak si to přeci nedám, když jsem si to nekoupil pro sebe", ale takhle já jsem si to nikdy nastavit nedokázala. Lákalo mě to asi proto, že to bylo jakýsi zakázaný ovoce.

Zlobila jsem se na sebe, protože sama jsem si kupovala samý zdravý potraviny a pak jsem si na to dala bílej chleba s máslem a paštikou. Jednoduše proto, že tam byl. Nedalo mi to.

Nesmírně jsem se těšila na moment, kdy budu mít svojí vlastní domácnost, svojí vlastní lednici. Tam si přece budu moct kupovat jen to, co doopravdy chci a nebude mě tam lákat nic jinýho. Tahle situace nastala poprvé v dobu, kdy jsem se přestěhovala do Prahy. Měla jsem svojí poličku a ostatních jídlo bylo tabu. KONEČNĚ. Byla jsem z toho tak nadšená.. Dokud jsem nezjistila, že ona lednice moc nechladí a že se mi tam toho vlastně ani moc nevejde. Navíc jsem měla horní poličku lednice, kde to chladí úplně nejméně. Takže si dokážete představit, když ta lednice sama o sobě nechladí a ještě ty potraviny mít v tom nejteplejším místě v ní. Rostlinný máslo to přežilo asi tak dva tejdny. Čili mi to začalo lehce komplikovat moje jídelní zásoby. V zimě to bylo o něco lepší, ale stejně jsem se tam bála nechávat něco, co by se mohlo zkazit. Což bylo asi tak, všechno :D...

Když jsem se stěhovala z Prahy, nevěděla jsem, kam mě to zanese. Jestli se vrátím zpátky do bytu, odkud jsem šla a kde byla ta plná lednice paštik a salámů nebo jestli půjdu jinam. Zároveň jsem v Praze přešla na veganství, čili se mi ta představa X masných produktů všeho druhu příčila o to víc. Nakonec jsem se rozhodla jít bydlet do domu, ve kterém jsem vyrostla. Kde je taťka a jeho lednice, která je maximálně tak plná tvarohu a jablek. Jo a taky hroznovýho vína, to miluje. 

Chápete, že jsem měla konečně možnost si CELOU LEDNICI zorganizovat a naplnit jí potravinama dle sebe? Pocit naprostýho, bezmeznýho štěstí. A ta lednice chladí prosím pěkně, CHLADÍ!

Momentálně se tedy nacházím v jakýmsi ledničkovým ráji, kdy si s taťkou maximálně vycházíme vstříc. Je plná zdravejch dobrot, ovoce, zeleniny, rostlinnýho mlíka, mýho milovanýho kečupu a samozřejmě těch tvarohů. Taťka si maso prakticky nekupuje, to už musí bejt, takže ho u nás v lednici najdete zřídka kdy. Je fakt krásný přijít domů, otevřít lednici a vidět, že to tam vyloženě žije. Nemáme tam totiž většinou nic moc, co by vydrželo dva roky. Spíše se orientujeme na čerstvý potraviny a radši si nakoupíme častěji. Já nám s taťkou vařím vegansky a zatím si nestěžuje. Stejně si akorát vždycky myslí, že v tom podle chuti nějaký to maso je :D. 

Počkat, počkat, zastavme se.. Pokud jste to dočetli až sem, došlo vám, že jste právě přečetli plus mínus pět set slov mého básnění o ledničce? Tak už se pojďme radši podívat na pár jídel, které jsem z těch zázračných surovin vytvořila :).




Banánový vegan chléb s pomazánkami a banánem

Alpro sojovo-kokosový jogurt s müsli


Výborné veganské Pho z Pastvy


Žitný chléb, řepový hummus, rukola, avokádo, černá sůl = nejlepší slaný combo ever




Po přechodu na veganství jsem se vzdala jogurtů, protože jsou, co si budeme povídat, pěkně drahé. Trochu jsem si to ale urovnala a došlo mi, že ve finále mě to na tak draho nepřijde, jelikož zase neutrácím za jiné potraviny. Tudíž si ten jogurt ráda dopřeju. Momentálně si ho dávám nejradši s bezlepkovým müsli a čerstvým ovocem.


Plus jsem si vzpomněla, že vás v minulých jídelních reportech bavila i jídla, která nejsou takhle nazdobená, ale jenom je dávám do svých insta stories. Tak tady máte ty, které jsem z telefonu zachránila.




Thai curry sauce z DM + k tomu červené fazole, zelené fazolky a lahůdkové tofu




Vegan segedínský guláš!!


Jeden z nejlepších hummusů z Kofárny s pita chlebem

.
.
.

Děkuju vám za čas, který jste strávili nad tímhle článkem, opravdu si toho moc vážím! 
Mějte ten nejkrásnější den :)

Vaše Ann.
SHARE:

2 komentáře

  1. Ten článek je tak trochu mučení :D
    Jsme doma 3. Máme miniaturní lednici. Já mám mraky převážně rostlinných potravin a navíc si připravuju jídlo do práce do krabiček. Každý den tím pádem hrajeme ledničkový tetris a teď čtu takovou ódu na lednici :D
    Takyjsem dlouho toužila po vlastní domácnosti a vlastní lednici. Teď už mám aspoň nemovitost, takže už můžu snít, že se to doopravdy stane. Ale zatím hraju tetris a odolávanou se všemi těmi sladkostmi co si rodiče kupují. XD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, to jsem vůbec neměla v plánu! :D A ještě před pár měsíci jsem byla úplně ve stejné situaci, takže se dokážu vcítit. Když to tak ale čtu, možná by to chtělo větší lednici :D. Jé, už máš vlastní nemovitost? Tak to je pecka! :) Uvidíš, že tak o to víc bude stát za to :D

      Vymazat

Blogger Template by pipdig