I přes to, že ráda experimentuju s novými surovinami, různými prášky, superpotravinami, vždy se ráda vrátím k úplné klasice. Tou je pro mě například bábovka. Konkrétně tahle, mramorová. Vždycky se ale nabízí možnost recept trochu vytunit, když už máme v dnešní době k dispozici tolik vychytávek. Navíc, pokud existuje něco takovýho, jako je sypkej prášek, kterým jednoduše jídlo obohatíme o bílkoviny a zároveň osladíme :).
V receptu máte na výběr buď KLASICKOU nebo VEGAN verzi.
Při klasické můžete dát syrovátkový protein, mléko, vajíčko..
Naopak při vegan se držte rostlinného proteinu, rostlinného mléka a náhražky vajíčka.
SUROVINY
1 hrnek celozrnné špaldové mouky
½ hrnku hrubé mouky
½ hrnku proteinu
1/3 hrnku třtinového cukru (či jiné sladidlo)
1/2 hrnku rostlinného oleje
1 hrnek rostlinného mléka
2 vejce nebo 1 lněné vajíčko (3 PL mletých lněných semínek + 8 PL vody)
1/2 balení kypřícího prášku
pár kapek vanilkového aroma
4 lžíce kvalitního kakaa
1 hrnek = 300ml
POSTUP
V jedné misce promícháme všechny suché ingredience krom kakaa. Následně přilijeme rostlinný olej, mléko, přidáme vejce (klasické či lněné), vanilkové aroma a vše pečlivě smícháme.
Do druhé misky přelijeme část těsta, do kterého vmícháme čtyři lžíce kakaa. Těsta z obou misek poté rovnoměrně vlijeme do bábovkové formy, kterou nejdříve vymažeme olejem a vysypeme (například hrubou moukou či kokosem).
Bábovku dáme péct do předehřáté trouby na 170°C po dobu přibližně 40 minut. Po této době bábovku zkontrolujeme špejlí a pokud se na ni nelepí, můžeme ji vytáhnout. Bábovku vyklopíme na talíř a necháme vychladnout.
Ve finále stačí už jen rozkrájet, přichystat na talíř a můžete si nechat chutnat :).
S láskou,
Žasnu nad fotkami, jsou úžasné ! :)
OdpovědětVymazatFIT MADDIE
Mnohokrát děkuju, Maddie :))
VymazatFotky jako vždy neskutečně dobré, recept se mi taky líbí :)
OdpovědětVymazatJá preferuju veganskou verzi. Proteinů není nikdy dost, jen mě děsí, že je nacházím hlavně v receptech na sladké, ty hodnoty v receptech "naslano" mi připadají zanedbatelné. Vyzkoušíme, uvidíme :)
Jéje, děkuju děkuju :)
VymazatZa mě také :). Ono je to trošku paradox, ale je to tak, přidání proteinu do surovin dělá opravdu hodně :D chce to pak správně nakombinovat :)
Určitě dej vědět, jestli to za tebe prošlo :)
Mňam. Taková dobrota. :-)
OdpovědětVymazatDěkujii Terezko :)
Vymazat