In mainfood recipes vegan

Tofu čína /vegan/

Naprosto miluju čínskou, thajskou a japonskou kuchyni! 

Sice je česká kuchyně taky skvělá, ale většina jídel je těžká, mastná nebo hodně krémová. Já mám nejradši právě spíš lehčí jídla, která ale stejně tak dobře zasytí a ještě si na nich pochutnáte. 

Proto jsem si vymyslela jednoduchou čínu, kterou si můžu udělat doma v rozmezí půl hodiny. Příprava i postup jsou naprosto jednoduché, ale ten výsledek stojí za to.



INGREDIENCE

1/2 cibule
Tofu (lahůdkové, bílé - marinované, chilli)
Mražená směs zeleniny na čínu (Lidl)
Kukuřice
Krémové žampiony
Arašídy
Sojová omáčka
Worcestrová omáčka
Koření na čínu / Kari / Sladká paprika
Tmavá jíška
Olivový olej
Sůl

Příloha
Rýže
Čínské nudle
Těstoviny

POSTUP

Jako první si nakrájíme 1/2 cibule na malé kostičky, kterou osmažíme do zlatova na rozpálené pánvi na přibližně dvou lžících olivového oleje (můžete dát víc, dle chuti). Pánev máme na středním plameni. Když začne cibulka chytat barvu, přihodíme na kostičky pokrájené tofu. V surovinách neuvádím množství, protože poměr všeho záleží na vašich preferencích. Na dvě porce dejte klidně celou kostku tofu. Opět necháme smažit do zlatova. V této fázi můžeme přihodit arašídy, ale já je osobně pražím na druhé pánvi vedle a přimíchám je až ke konci. K tofu ještě po chvilce přidáme pokrájené žampiony na tenké plátky, které se krásně zatáhnou. Vše zakápněme trochou sojovky.

Mezitím, co vše smažíme, si připravíme zeleninku. Kupuju směs na čínu v Lidlu, která obsahuje cibulku, pórek, papriku, shitake houby, bambusové výhonky a mrkev. Samozřejmě to můžete nakoupit čerstvé a nakrájet zvlášť. Odsypte si kolik chcete, já dávám cca 100-150g na dvě porce. K tomu si přidám ještě mraženou kukuřici. Necháme to chvilku rozmrazit při pokojové teplotě, nebo šoupněme na minutku do mikrovlnky. Když je na pánvi vše do zlatova, přihodíme tam zeleninu. Necháme to chvilku zatáhnout a začneme kořenit dle chuti. Začneme sojovou omáčkou, trochu worcestrové, poté můžeme použít koření na čínu, kari, sladkou papriku a také trochu soli, která ale při větším použití sojové omáčky není třeba. Pořádně směs promícháme a necháme nasáknout koření.

Když máme hotovo, zmírníme plamen a zalijeme směs 1-2 menšími skleničkami vody. Opět množství záleží na vás, podle toho, kolik chcete mít omáčky. Vodu necháme ohřát a poté do ní pomaličku přimícháváme tmavou jíšku, která nám zajistí omáčkovou strukturu. Místo ní můžete použít mouku nebo cokoli jiného, čím rádi zahušťujete. Chce to opravdu hodně míchat, aby se neudělaly hrudky. Jíšku můžete do vody taky přimíchat mimo - ohřejeme vodu v konvici, nalejeme do hrnku a přisypáváme jíšku - směs následně nalijeme na směs (tofu se zeleninou). 

Na závěr už jen ochutnáme, dokořeníme dle chuti a máme hotovo :)

Dobrou chuť!

Related Articles

4 komentářů:

  1. mňam! priznám sa, že ja si takéto robím s mäskom, ale určite by som skúsila aj s tofu, lebo to vyzerá fakt super! :)
    MakeUpByVeo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dříve taky, ale když jsem z toho to maso začala vybírat, protože mi moc nechutnalo, bylo jasný, že je čas na změnu :D
      A u tohohle mi nevadí vůbec nic a je to vážně dobrý :)
      Děkuji!

      Vymazat
  2. Hmmm to chce hodně ingrediencí... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To asi jo, ale můžeš si to udělat zcela podle sebe :)
      Já tam dávám většinou to, co je doma a snažím se toho mít vždy dost, jelikož na tu čínu dostávám chuť častokrát :D

      Vymazat