24. 5. 2017

Tofu čína /VEGAN/

Jestli něco miluju, tak je to čínská, thajská a japonská kuchyně (protože sushi je láska).

Sice česká jídla také mají svoje, ale většina z nich je těžká, mastná nebo hodně krémová. Já mám nejradši právě spíš lehčí jídla, která ale stejně tak dobře zasytí a ještě si na nich pochutnáte. 

Proto jsem si vymyslela jednoduchou čínu, kterou si můžu udělat doma v rozmezí půl hodiny. Příprava i postup jsou naprosto jednoduché, ale ten výsledek stojí za to.




INGREDIENCE (2-3 porce)

1/2 cibule
1 kostka tofu
1/2 balíčku mražené směsi zeleniny na čínu (kupuju v Lidlu)
250g žampionů (nemusí být)
kukuřice
arašídy
sojová omáčka
worcestrová omáčka
koření na čínu / kari / sladká paprika
tmavá jíška / mouka na zahuštění
řepkový / kokosový olej
sůl

Příloha
Rýže
Čínské nudle
Těstoviny

POSTUP

Jako první si nakrájíme 1/2 cibule na malé kostičky. Tu osmažíme do zlatova na přibližně dvou lžících řepkového nebo kokosového oleje. Pánev necháme na středním plameni. Když začne cibulka chytat barvu, přihodíme na kostičky pokrájené tofu. Opět necháme smažit do zlatova. K tofu ještě po chvilce přidáme pokrájené žampiony na tenké plátky, které se krásně zatáhnou. Vše zakápneme trochou sojovky.

Mezitím, co vše smažíme, si připravíme zeleninku. Kupuju směs na čínu v Lidlu, která obsahuje cibulku, pórek, papriku, shitake houby, bambusové výhonky a mrkev. Samozřejmě to můžete nakoupit čerstvé a nakrájet zvlášť. Když je na pánvi vše do zlatova, přihodíme tam zeleninu. Necháme chvilku zatáhnout a začneme kořenit dle chuti. Začneme sojovou omáčkou, trochu worcestrové, koření na čínu, kari, sladkou papriku a také trochu soli, která ale při větším použití sojové omáčky není třeba. Pořádně směs promícháme a necháme nasáknout koření.

Když máme hotovo, zmírníme plamen a zalijeme směs 1-2 menšími skleničkami vody. Vodu necháme ohřát a poté do ní pomaličku přimícháváme tmavou jíšku / mouku , která nám zajistí omáčkovou strukturu. Chce to opravdu hodně míchat, aby se neudělaly hrudky. Na závěr do omáčky přihodíme lehce opražené arašídy a zamícháme.

Na závěr už jen ochutnáme, dokořeníme dle chuti a máme hotovo :).

Dobrou chuť!

SHARE:

7 komentářů

  1. mňam! priznám sa, že ja si takéto robím s mäskom, ale určite by som skúsila aj s tofu, lebo to vyzerá fakt super! :)
    MakeUpByVeo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dříve taky, ale když jsem z toho to maso začala vybírat, protože mi moc nechutnalo, bylo jasný, že je čas na změnu :D
      A u tohohle mi nevadí vůbec nic a je to vážně dobrý :)
      Děkuji!

      Vymazat
  2. Hmmm to chce hodně ingrediencí... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To asi jo, ale můžeš si to udělat zcela podle sebe :)
      Já tam dávám většinou to, co je doma a snažím se toho mít vždy dost, jelikož na tu čínu dostávám chuť častokrát :D

      Vymazat
  3. Ahoj. Tvůj recept na čínu jsem zkoušela dvakrát ale nepodařilo se mi docílit omáčky jako máš ty. Tedy moje je světlejší :D můžu se zeptat kolik dáváš přibližně sojové omáčky ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahooj, musím se přiznat, že jí dávám poměrně dost, navíc kupuju tu poctivou asijskou, která je prakticky černá a o to to pak chytí omáčka lepší barvu :D ale dost dělá i ta tmavá jíška, kterou jsem to dříve zahušťovala :) co přidáváš ty?

      Vymazat
    2. Ahaa, já přidám klasickou od vitany :D ta je spíš vodnatá a nedávám jí tam víc jak 5 PL. Jinak taky tmavá jíška. Děkuju moc za inspirativní blog! Miluju veganské recepty, témata osobního rozvoje/motivace..prostě paráda, jsem moc ráda, že jsem na tebe narazila c:

      Vymazat

Blogger Template by pipdig