15. 11. 2019

BEST OF || XV.


Je na čase si nalít čistého vína a přiznat si, že nutit se do věcí jednoduše nemá cenu. Proto jsem si chytře vymyslela, že tyhle oblíbence nebudu nutně shrnovat na uplynulej měsíc, nýbrž na nějakou neurčitou uplynulou dobu. A číslovat to budu římskýma číslicema, ha. Články tohoto typu mám sama ráda, jelikož je to spoustu informací a tipů z několika různých oblastí na jednom místě. A doufám, že to bude třeba nějakým stylem přínosem i pro vás.

CITÁT

We'd always go into it blindly, I needed to lose you to find me.
- Selena Gomez

PÍSNIČKA

Ta, ke který se často vracím.. 




PODNIK

Místo, který jsem si tenhle rok hodně oblíbila a ještě jsem ho tady nezmiňovala, je určitě SmetanaQ Café & Bistro. Najdete ho na Smetanovo nábřeží (omg jak se to skloňuje??) v Praze a pravděpodobně tam bude plno. Jo, to je asi prakticky vždycky, když tam jdu, ale vždycky se nějakým záhadným způsobem místo najde a nebo - rezervace to jistí. Je tam opravdu krásný prostředí, super vibes, příjemná obsluha, dobrý kafe a dokonce dělají i veganský wafle, což samozřejmě cením. Ať už chcete pracovat, učit se nebo jít na kafe s kamarády, rozhodně doporučuju.



PRODUKT

Jedna z věcí, kterou o mě pravděpodobně víte, je ta, že si na kávu moc nepotrpím. Za to na kvalitní, sypanej čaj, to joo! Nejsem sice žádnej čajovej specialista (zatím haha), ale moje oblíbená značka je už čtvrtým rokem BASILUR. Sypané čaje mám raději z hlediska toho, že mi to přijde víc eco a zároveň jsou chuťově intenzivnější. Navíc si je můžu přesypat do uzavíratelný skleničky a dávkovat si je dle potřeby. Nicméně když mi letos přišly tyhle čaje domů a viděla jsem, jak krásný krabičky mají, přesypávat mi je bylo líto. Tak si v naší skříňce hezky hoví v nich. A já děkuju MIX-TEE za tuhle nadílku, jelikož jsem se díky nim hezky naladila na zimní období.


BEAUTY

Ačkoliv jsem o konjacový houbičcce někde dřív slyšela, její koupě byla poměrně nenápadná. Šla jsem na klasiku do DM pro pár potřebnejch věcí a odnesla si i pár nepotřebnejch, který na seznamu rozhodně nebyly. A jedna z nich byla právě tahle houbička, na kterou jsem narazila při prohlížení si gumiček na otočným stojánku. Většinou na tyhle beauty vychytávky moc nejsem, ale houbičku jsem hned začala aktivně používat a pane bože, proč jste mi o tom někdo neřekl dřív?! Maximálně doporučuju! Masíruju si s ní vyčištěnou pleť každý ráno a večer (můžete s ní i odličovat, ale to nedělám) a funguje to jako krásnej, přírodní, jemnej peeling. Pleť mám potom opravdu mnohem hladší. Odporúčam.




SERIÁL

Fakt jsem nečekala, že mě to tak chytne, ale... když jsem si asi jako poslední člověk z mojí sociální bubliny zaplatila členství na Netflixu, za každým zkouknutým seriálem či filmem se mi házel trailer na Sex Education. V první chvíli (a ještě dlouho potom) jsem si myslela, že v hlavní roli je moje oblíbená Margot Robbie. Jenže ona není, jen jí je ta slečna šíleně podobná. Trailer jsem ale nikdy nedokoukala a seriál neřešila. Však se mi to tam jen hází jako doporučení na základě toho, co sleduju, říkala jsem si. Well, o pár měsíců později, když jsem zrovna měla chuť začít koukat na něco novýho, vzpomněla jsem si na jedno doporučení právě na Sex Education. Dala jsem tomu šanci a musím vám říct, že ačkoliv má tahle skvělost zatím jen jednu sérii, zařadil se mezi moje TOP SHOWS.



INSPIRACE | Instagram

Jeden z profilů, který bych fakt doporučila sledovat snad každýmu, je určitě tenhle. Blanka je super - vtipná, chytrá, autentická - a jednoduše, hlavně sama sebou. Nejenom, že se u jejích stories nasmějete, ale zároveň se i něco přiučíte. Každopádně no spoilers, posuďte sami :).


Zobrazit příspěvek na Instagramu

PROČ U UČENÍ MLUVIM?🤷🏼‍♀️ Nedávno jsem na stories přidávala zrychlený video, jak vyprávim se zběsilou gestikulací story o základních rozpadovejch řadách svýmu počítači. Chudák. A proč to dělám? Má to nějakej důvod, nebo jsem jen vyšinutá? Pár let zpátky jsem se pravidelně učila jak myška v NTK (pokud nepočítám zuřivý rozbalování brambůrek, za který vás sjedou pohledy z celýho patra), ale valný výsledky to nijak nepřinášelo. Pak jsem ale narazila na studii kanadské univerzity ve Waterloo, publikovanou v časopise Memory, zabývající se tzv. ,,production effect“ (nechci to překládat, google mi pod produkčním efektem našel jen pojem z ekonomiky. lol.) Zkoumali schopnost zapamatování 95 studentů 160 vybraných slov, když je přečtou nahlas/uslyší je ze své vlastní nahrávky/nahrávky cizího hlasu nebo při čtení jen v hlavě. Hluční měli úspěšnost nejvyšší a hned po nich nahrávka vlastního hlasu, což může být i způsobené tím, jak divné nám připadá slyšet sebe ve videu, tudíž se vytvoří vzpomínka o trochu „silnější“. Dále se tomu věnuje třeba prof. Macleod, který kromě podobné studie se zapamatováním slov se věnoval i specifickým situacím, jako když vedle vás sedí člověk, který jede stejnou látku nahlas s vámi (horší výsledek než v případě vlka samotáře a můžu říct, že v mém případě by se do toho započítalo i nasrání, protože by mě to šíleně rušilo. A to ani nemluvim o soutěživosti😄) anebo naopak studie s pozitivními výsledky Bouchera&Lafleura, kdy nechali studenty předčítat ostatním. Možná proto, že se člověk o trochu více soustředí, aby to četl jasně a srozumitelně. Tim nechci říct, že pokud zrovna vy nehlučíte, nic se nenaučíte, každému vyhovuje něco jiného.. ale já díky právě týhle jedný novince z Kanady, která mi tehdy cvrnkla do nosu zjistila, co na mě vážně funguje. 🧠Při čtení nahlas dávám o trochu větší pozor CO vlastně čtu 🧠Zapojuje se mi další smysl (sluch) do studijního procesu 🧠Díky následnému opakování nahlas alespoň vím, jestli jsem schopná test „jen“ napsat, nebo jestli jsem danou problematiku schopna vysvětlit i u ústní. Máte i vy nějakou studijní rutinu, která vám přináší lepší výsledky? 🙂
Příspěvek sdílený Blanka Pilátová👩🏼‍🔬 (@blanipilat),


Děkuju vám za přečtení a těším se u dalších oblíbenců!


S láskou,

SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blogger Template by pipdig