1. 2. 2019

Výzva za lepší já || 30 DNÍ


Být tou nejlepší verzí sebe sama? Snažit se o to každý den? Proč ne! Dnes jsem se na sociálních sítích přiznala k tomu, že jsem tak trochu, neřekla bych závislá, ale čerpám z energie nových začátků. Čerpám z toho, že je začátek nového měsíce. Proto mám i jako jedna z mála (alespoň v mém okolí) ráda pondělky. Je to pro mě malej, čistej start. Důležitý je mít na paměti, že pokud chcete s něčím začít, můžete to udělat naprosto kdykoli, ať už je pondělí nebo sobota večer. TEĎ je ten nejlepší čas.


Každopádně, pojďme využít energie nového měsíce a připojte se se mnou do měsíční výzvy pod názvem ZA LEPŠÍ JÁ. Tohohle motta se držím už pěkně dlouho (také z názvu blogu For Better Me alias za lepší já) a první výzvu pod tímhle pojmenováním jsem rozjela na Instagramu minulý rok v létě. Jelikož měla skvělou odezvu jak od vás, tak to bavilo i mě samotnou, máme jí tu znova. Tentokrát jsem se ale rozhodla nezůstávat pouze v rámci Instagramu, ale vzít to skrz všechny sociální sítě a především blog. Protože co si budeme povídat, motivace není nikdy dost a nikdy nevíte, kdo na tohle může narazit a koho to třeba může inspirovat.

Výzva bude rozdělena do několika tématických bloků, z kterých si můžete vybrat jen to, co se vám bude líbit. Nemusíte se tedy trápit, když se vám zrovna nebude chtít cvičit nebo jste o meditaci v životě neslyšeli. Všechno má svůj čas a jediný, co si přeju, je abyste poslouchali sebe a svoje tělo. Spíše vás chci inspirovat tím, co jsem si dala za cíl já, ale můžete si to konec konců sestavit úplně podle sebe.




Říct "budu jíst zdravě" může mít spoustu významů. Sama jím pouze rostlinnou stravu, takže se budu v základu držet toho. Jezte ale tak, jak to vyhovuje vám. 

Největší změnou je rozhodnutí vyřadit ze svého jídelníčku cukr. To praktikuju poslední dva týdny a ode dneška jsem si dala za cíl 1 TÝDEN, kdy chci být kompletně #cukrfree. Pokud mi to bude vyhovovat, zkusím v tom pokračovat dál, protože list pozitivních účinků je opravdu dlouhej.

Čemu se v rámci vyřazení cukru vyhýbat?

CUKR (klasický cukr, sirupy, med)
BÍLÁ MOUKA (pečivo, dortíky, sušenky, preclíky)
OMÁČKY (balsamico ocet, marinády a dresinky)
BANÁNY A BRAMBORY
SUŠENÉ OVOCE (včetně datlí a rozinek)
NÁPOJE (alkohol, džus, bublinkové nápoje, slazené čaje)
UMĚLÁ SLADIDLA (aspartam, sacharín, sukarlóza,..)


Naopak se snažit zařadit více zeleniny a celistvých, nezpracovaných potravin


Obecně je plán hýbat se každý den alespoň půl hodiny. Samozřejmě je fajn minimálně jednou týdně zařazovat den, který si vyhradíte na odpočinek, ale takovou procházku si v rámci něho dát můžete. Zároveň chci trávit více času venku. Některé dny se stane, že celý den strávím u stolu a ven ani nevytáhnu paty. Jenže ten čerstvej vzduch je tak osvěžující a hlavně, zdravej! 

V neposlední řadě jsem se rozhodla konečně vyzkoušet plán FIT FAB STRONG, kterej je od úžasný Andy, kterou mám tu čest znát osobně. Je to jediný český fitness program tohoto formátu a je zcela ZDARMA. Pokud jste o něm tedy nikdy neslyšeli, rozhodně to doporučuji napravit.

MŮJ PLÁN:

30 Day Shred od Jillian Michaels
Pole Dance - 1x týdně
Procházky či běh (pokud počasí dovolí)
Protahování
Stojky



Tímto se omlouvám všem odpůrcům angličtiny, ale jednoduše jsem zatím nenašla český slovo, který by tohle celý téma adekvátně zastupovalo. Pro mě to znamená uvědomění, být více všímavý, pozorný, uvědomit si přítomný okamžik. Může se to zdát jako ezo blbost, ale pro mě zařazení mindfulness do každodenního života bylo naprosto zásadní. 

Navíc jsem zařadila meditaci. Přiznám se, že většinou nemedituju každý den, protože to někdy prostě necítím, ale minimálně 3-4x týdně už to zvládám. Pokud jste se s meditací nikdy nesetkali, doporučuji vyzkoušet mobilní aplikaci HEADSPACE. Bohužel je jenom v angličtině, ale dnes už je spoustu meditačních videí v češtině k dispozici i na YouTube.

Pokud shledáváte těžkým se v daný den motivovat a nebo zrovna nemáte náladu, zkuste si sepsat seznam věcí, za které jste v ten daný den vděční. Můžou to být maličkosti, můžou to být velké věci. Například:

Jsem vděčná, že mám co jíst.
Jsem vděčná, že se můžu hýbat.
Jsem vděčná, že mám střechu nad hlavou.
Jsem vděčná, že mám možnost se svobodně projevovat.
Jsem vděčná, že mám každý den možnost začít na novo.

A tak dále....



Velice důležitý a bohužel často opomínaný téma. Každý chce být produktivní a zvládat úplně všechno, ale bez odpočinku to bohužel nejde. Nebo to rozhodně není takový. Je důležitej jak spánek, tak samotnej odpočinek. Uvědomuju si důležitost spánku čím dál víc a sama se teď snažím o 7-9 hodin denně. Navíc jsem zjistila, že mi vyhovuje chodit spát dříve a vstávat dříve, což se mi upřímně v praxi úplně nedaří. Nevzdávám to. Můj cíl je naučit se vstávat kolem 6 hodiny. 

Pokud se v noci kvalitně vyspíte a přijde na vás přes den únava, tak pokud to jde, nebojte se dát si "šlofíčka". Nepřetahujte ale na víc, než 20 minut. Ideální doba pro krátkej spánek přes den je 10-20 minut (vědecky prokázáno). Pokud je to dýl, dostáváte se do hlubšího spánku a je pak těžší se probudit. Nehledě na to, že rozespalí zůstanete ještě pár hodin potom. 

Hodně dlouhou dobu u mě trvalo období, kdy mi přišlo, že pokud si pustím video nebo oblíbenej seriál, je to ztráta času. Jenže není. Je to forma odpočinku. A to jak pro tělo, tak pro hlavu. Samozřejmě ale, nic se nesmí přehánět a pokud se to zvrhne v maraton novýho seriálu na Netflixu, není to úplně oukej.


Další z pro mě důležitých a ne tolik diskutovaných oblastí..

Ať už se jedná o rodinu, přátelé, blízké. Buďte tu pro ně. Pomáhejte, podporujte, naslouchejte. Zpříjemněte cizímu člověku den tím, že se na něj usmějte. Pomozte starším s taškami. Podržte někomu dveře. Máme každý den tolik možností, jak někomu zlepšit den a zároveň mít ze sebe dobrý pocit. Stojí to za to.


Ehm, tohle je můj osobní kámen úrazu. Samozřejmě bych v rámci jednoho dne nejradši stihla úplně všechno. Jenže pak se vyčerpám a zase se mi nechce dělat nic. Je důležitý naučit se prioritizovat. Neboli určit si, co je důležité a co může počkat. Piště si To-Do Listy. Mějte přehled o tom, co chcete v daný den stihnout. Pokud to jde, klidně si dejte k aktivitám pevně stanovený čas. Pomůže vám to se lépe orientovat a neztrácet minuty (hodiny) projížděním sociálních sítí. 

Pořiďte si hezký diář a všechno si pěkně zapisujte. Nebo zvolte elektronickou formu. Já kombinuju oboje a maximálně mi to vyhovuje. Papírovej diář má pro mě ale pořád takový svoje kouzlo a nevzdala bych se ho. 


To bychom měli. Upřímně z toho mám skvělej pocit. Ještě bych jednou chtěla zmínit, POSLOUCHEJTE SVOJE TĚLO. Pokud vám zrovna není dobře, nepřetahujte se, nenuťte se za každou cenu do cvičení. Udělejte si dobrý, hodnotný jídlo, odpočiňte si, zalezte si do postele s oblíbenou knížkou, filmem. Já vím, že ne vždy to jde. Máme práci, povinnosti, někdo se musí starat o rodinu a tak dále. Ale nikdy nezapomínejte sami na sebe. Pokud se o sebe nebudete dobře starat, nemůžete pak totéž poskytnout ani ostatním. Myslím to vážně, i když si teď přijdu opravdu jako mamina, dávejte na sebe pozor! :)


PS: Pokud byste měli jakýkoli dotaz k čemukoli, 
určitě mi to napište buď do komentářů, nebo klidně 
na Instagramu či se mi ozvěte na mail (anna@forbetterme.cz). 
Budu se těšit!


JDETE DO TOHO SE MNOU?


SHARE:

4 komentáře

  1. jééé, to je boží, většinu tipů se taky snažím dodržovat :)
    Sarushef blog

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, máte něco, čím lze oklamat chutě na slané (brambůrky, tyčinky..) ? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, chutě mají vždy nějaké opodstatnění. Většinou to bývá nevyvážený jídelníček a nebo může mít samozřejmě vliv - málo spánku, stres, ženské cykly a tak dále. Každopádně bych začala u toho jídelníčku :) a brambůrky a tyčinky nahradit zdravou verzí - pečené brambory na plátky, místo tyčinek nakrájenou zeleninu třeba s hummusem :)

      Vymazat

Blogger Template by pipdig