30. 1. 2019

Konference Osobní růst /27.1.2019/


Produktivita, duševní zdraví a proč o něm mluvit, důležitost spánku v našem životě, jak zkrotit technologie, proč číst nebo hledání životního smyslu v osobním růstu. To vše a mnohem víc bylo tématy nedělní konference Osobní růst 2019. Ta byla už pátou v pořádí. Pro mě to je tak trochu srdcovka, protože minulý rok to byla má první konference vůbec. 


Všechno to začalo tím, když jsem šla v prosinci roku 2017 na přednášku KONEC PROKRASTINACE od Petra Ludwiga (autor stejno jmené knížky). Tahle přednáška měla pouze dvě hodiny a přes to mi kompletně změnila pohled na věc. Kdybych tam tehdy bývala byla nešla, tak bych tenhle článek pravděpodobně nikdy nepsala. Do té doby mi přišlo zbytečné dávat peníze za konference a akce tohoto typu, jelikož jsem za sebe nechtěla utrácet a přeci je podobných informací plný internet. Jenže to jsem netušila, jak moc je ten osobní zážitek jinej. Silnej. Autentickej.


Tahle přednáška vyvolala to, že jsem si po pár dnech po její návštěvě koupila lístek právě na konferenci Osobní růst 2018. Byla jsem na sebe pyšná. Za to, že jsem neměla špatnej pocit z těch peněz. Za to, že jsem do sebe investovala. Za to, že jsem nepotřebovala psát deseti kamarádům, ale bez přemýšlení jsem se rozhodla jít sama. Můžu vám říct, že tahle akce (možná to přeženu) mi změnila život. Nejenom, že řečníci byli naprosto skvělí a já jsem si odnesla spoustu nových informací, spoustu pozitivní energie a širší obzory. Zároveň to byla událost, díky které si mě všimla Anetka z GrowJobu, která pod jeho záštitou celý event organizuje (a letos i moderovala, pozor). Jak jinak, než skrz ty zpropadený a zlý sociální sítě. Tím, že jsem na konferenci byla sama, se mi naskytl větší prostor pro sdílení mých postřehů i se světem. AKA s mojí instagramovou komunitou. Nebudu to dál protahovat a půjdu rovnou k věci, ať se vůbec dostanu k tématu článku. S Anet jsme se sešly, slovo dalo slovo a teď, teď je z toho (už) roční vzájemná spolupráce. Prakticky jenom díky tomu, že jsem sdílela. To, co mě zaujalo, to, co jsem viděla, svýma očima. A já jsem za to obrovsky vděčná.

Menší motivační odstavec máme za sebou a pojďme se vrhnout na report letošní konference. Nečekejte žádné strohé rozepisování o tom, kdo o čem mluvil a jak postupoval. U každého řečníka se zaměřím na jednu až několik věcí, které mě nejvíc zaujaly a uvízly mi v paměti. Zároveň ty, které si myslím, že by mohly něco předat i vám.


Celé to zahájila Zuzka Špačková, kterou si možná ještě někteří budete pamatovat z instagramu jako @iamzuz1. Její povídání bylo o duševním zdraví a jednoduše o tom, jak mít všech pět pohromadě. A že je v pořádku, nebýt v pořádku a mluvit o svých problémem. Jak s okolím, tak se nestydět vyhledat odbornou pomoc. Zuz měla podobnou přednášku na TEDx v Bratislavě, která rozhodně stojí za zhlédnutí.

Na ní navázala Klára Marečková (neurovědkyně) s tématem spánek. Zde padla nějaká zajímavá data, která už nějakou dobu vím, ale stále jsem si jejich aplikaci v reálném životě nedala jako prioritu. To se ale mění a opravdu chci poctivě dbát na 7-9 hodin spánku denně, jinak, jak Klára zmínila, to může mít dlouhodobý a vážný následky. Zajímavej point mi přišel ten, že se mozek přes noc čistí a pokud si před spaním dáte alkohol, ten proces čištění neprobíhá tak, jak by měl. Zároveň že by váš šlofíček přes den neměl být delší, než 10-20 minut. To, že spánek ovlivňuje vaše celkový denní rozpoložení, nálady, chutě, biorytmy, není od věci si nechat připomenout někým povolaným.



Následovala coffee break a co rozhodně neberu jako samozřejmost, ale obrovský plus, je to, že na této konferenci je občerstvení i VEGANský. To prostě chceš. Navíc se to letos neslo v duchu zero waste, takže win win. Děkuju. Po ní nám Tomáš Baránek, ředitel nakladatelství Jan Melvil Publishing a zároveň jeden z moderátorů pověděl, co je to a jak funguje metoda Bullet Journal a technika Pomodoro. Bullet Journal je dost specifický, ale opět se ukázalo, jak je fajn psát si věci fyzicky na papír. Technika Pomodoro spočívá v tom, že si nastavíte časovač (nejlíp takovej ten kuchyňskej, co tiká) na 25 minut, kdy se soustředíte na danej úkol, práci a když časovač zazvoní, zvednete se a dáte si na 5 minut pauzu. Rozhodně to vyzkouším. Zajímavá myšlenka byla i to, že je občas fajn vyměnit emailovýho klienta. Jelikož je pravda, že někteří si tam emaily nechávají viset a poté se na ně dívají stále na stejném místě, ve stejném pořadí. Když uděláte tuhle malou změnu, může to být ve finále obrovský rozdíl.

Následoval blok Miloše Říhy, ředitele Skautského institutu, kterého přednes mě opravdu dostal do kolen. Bohužel se to těžko tlumočí, jelikož to byl vážně zážitek, ale jedno moudro, které padlo na závěr, bylo, že "Když je něco špatně, něco je opravdu zle, něco se děje, tak... není důležitý, aby všichni byli hrdinové, ale je důležitý, aby většina lidí zůstala lidma. Což dost možná znamená, dokázat se podívat sami sobě do očí, žít tak trochu i pro ty ostatní a mít na srdci hodnoty, pro který stojí za to žít.".


Po obědě nás rozproudil Matěj Krejčí, terapeut a zakladatel projektu DigiDetox.me, který publikum hned v prvních minutách pobídnul k výměně svých mobilních zařízení s člověkem vedle nás, nehledě na to, zda ho známe. Nejzajímavější body z týhle přednášky - rozhodně se mrkněte na aplikaci Demetricator, kterou si jednoduše nainstalujete do vašeho prohlížeče a na Facebooku vám skryje čísla, který k životu zas tolik nepotřebujete. Vyzkoušejte a uvidíte. Mě to zatím mega baví. Společně s tím další rozšíření pod názvem News Feed Eradicator, kterej mi celej feed na facebooku nahradil jedním citátem, kterej se při každý návštěve samozřejmě mění. Boží, boží, boží. Díky, Matěji!

V neposlední řadě mě fascinovalo, že Matěj praktikuje to, že si jde dát odpoledního šlofíka a před ním vypije kávu. Ta totiž začne působit až po půl hodině. V klidu se tedy nastavíte budík, jdete si lehnout na 20 minut a pak se probudíte nejenom osvěženi spánkem, ale začne zabírat i kofein. Totální double boost. Po něm přišla na řadu Eliška Vyhnánková,  která se specializuje v oblasti sociálních sítí a naopak mluvila o tom, proč bychom je mazat neměli. Zmínila některé fenomény dnešní doby, jako je třeba World Record Egg na instagramu nebo taky to, že každý máme svůj příběh, který můžeme sdílet. Ale měli bychom dbát na to, aby to mělo přidanou hodnotu i pro ostatní. Amen.



Po doplnění hladiny cukru na druhém a posledním coffee breaku nastoupila Lucka Zelinková, údajně jedna z nejvlivnějších lidí v českém knižním světě, která má na instagramu přes sedmdesát tisíc sledujícíh (a já o ní až do konference nevěděla). Její přednáška mě překvapila asi nejvíce. Poskytla pár skvělých tipů a důvodů, proč je dobré číst. Některé z nich byly například ty, že čtení obecně snižuje hladinu stresu (už po prvních osmi minutách čtení, pozor) a nebo to, že zvyšuje naši schopnost emaptie, díky tomu, že si s hrdiny knížek prožíváte příběhy s nimi. Bylo krásný vidět, že někdo z mojí generace takhle vášnivě a poutavě mluví o knížkách. Konferenci uzavřel se svou přednášku o faktech a datech Lukáš Hána, který nám pověděl, proč je na světě lépe, než to vypadá a doložil tuto skutečnost i pár zajímavými info grafikami. Ač se kvalita života celosvětově stále zlepšuje a roste, jedna paní se svou poznámkou měla pravdu. I přes to, že se vymítly některé smrtelné choroby, dnes čelíme jiným problémům. Globální oteplování, plasty a odpad v oceánech, kácení deštných pralesů, přelidnění. Tyhle problémy bohužel samy nezmizí a pokud nezačneme jednat, bude hůř.


Celou konferenci hodnotím jako moc povedenou a od každého z řečníků jsem si odnesla alespoň jeden zajímavý poznatek. Atmosféra byla skvělá a celkově to opět neskutečně rychle uteklo. Já tímto ještě jednou děkuju GrowJobu, že můžu být součástí těchto akcí a jsem opravdu šťastná, že moje poznatky a dojmy můžu sdílet zase dál. Třeba to někomu pomůže, když se bude příště rozhodovat, jestli na nějakou takovou konferenci taky vyrazí. 






S láskou,



SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blogger Template by pipdig