13. 2. 2017

10 tipů - jak pít více vody?


Jelikož je dostatečné pití vody problémem vcelku hodně lidí, rozhodla jsem se, že sepíšu pár svých tipů na to, jak tenhle fakt napravit. Osobně jsem s tím měla problém už v dětství, kdy jsem za celý den vypila maximálně polovinu láhve, kterou jsem dostala s sebou do školy.



To pokračovalo až na střední školu. Co si pamatuju, tak jsem si sebou kolikrát ani nenosila flašku a ta drahá voda z automatu se mi samozřejmě kupovat nechtěla. Jenže otravovat někoho, ať mi dá napít, mi přišlo hloupé a dělala jsem tak jen v případech, kdy už to opravdu bylo nutné. Samozřejmě mě potom doprovázely bolesti hlavy, únava, bolesti břicha a podobně. Nevím, kde se v tu dobu stal zlom, ale myslím, že to bylo všechno spojeno s tím, když jsem se začala zajímat o zdravý životní styl.

Od té doby jsem začala sbírat láhve různého tvaru a barev (jenom, ať je to hlavně růžový, prosím :D) a alespoň jedna mi v kabelce nikdy nechybí.

Tak se jdeme podívat na nějaké tipy, které by vám v tom mohli pomoci .


1. Sklenička doma na stole / v kuchyni
Když jsem doma, neustále mám na psacím stole postavený půllitr vody, z kterého piju. Pokud si tam necháte skleničku o menším objemu, většinou ji rychle vypijete a jen tak se vám nebude chtít jít ji doplnit. Proto z vlastní zkušenosti doporučuju alespoň 0,5l skelnici. A ještě lepší je, mít na stole třeba 1-2 litrový džbánek, z kterého si pak můžete vodu ještě dolívat.

2. Nosit sebou všude láhev a mít ji na očích
I pokud máte malou kabelku, najdou se takové lahvičky, které se tam bez problému vejdou. Ale nejlepší je opravdu brát si vodu kamkoli jdete. Nebudete si ji muset někde kupovat a kdykoli vás přepadne žízeň, budete připraveni.
Pokud jsem pak třeba ve škole, láhev mám vždy položenou na stole, jelikož z ní neustále upíjím. To je způsobeno taky právě tím, že jí mám na očích. A věřte tomu nebo ne, většinou to nutí pít i lidi, kteří jsou kolem mě :D

3. Aplikace v telefonu
V dnešní době už existují takové vychytávky, jako jsou aplikace, které vás upozorní na to, kdy máte pít. Zadala jsem slovo "water" do AppStore a vyjelo mi desítky různých možností. Takže je opravdu jen na vás, co si vyberete.

4. Voda s citronem / mátou / ovocem
Pokud nezvládáte vypít čistou vodu, nejlepším řešením je do ní vymačkat citrón nebo třeba lístky máty. Nejenom, že to bude mít blahodárné účinky navíc, ale ještě to bude i líp chutnat. Já mám vodu s citrónem moc ráda a když si vzpomenu, snažím se si každý den vymačkat alespoň 1/2 citrónu. Nebo si do vody přidejte jakékoli ovoce, ale nezapomeňte ho předtím pořádně umýt.

5. Určit si čas, kdy budete pít
Další varianta je určit si časy, kdy pokaždé vypijete třeba 250ml. Podle mě je lepší pít často a po malých doušcích, ale i tohle je řešení. Nebo si řeknete, že ve 13 hodin odpoledne chcete mít vypitý alespoň 1 litr. A tak podobně.

6. Hezká láhev
Tohle se stalo vyloženě mojí závislostí. Mám doma neskutečnou sbírku láhví a všemožných shakerů. Baví mě to střídat a třeba každý týden si brát jinou (to samozřejmě platí jenom, co se lahví týče!). Kupte si nějakou hezkou, pevnou, kvalitní, která se vám jen tak nezničí a uvidíte, jak to bude zase o něco snažšší.

7. Brčko
Někdo radí, že byste měli pít brčkem. Je pravda, že když to občas pozoruju, tak jím opravdu vypiju asi ještě o něco víc. S brčkem piju, když třeba ležím a dívám se na nějaký seriál, tak abych se nemusela zvedat pro těžký půllitr. Nebo když v té vodě něco mám, jako například zmiňované lístky máty.

8. Sklenice vody před každým jídlem
Další z tipů je, vypít sklenici vody před každým jídlem. To by se mělo dělat prý ale tak i tak a je pravda, že toho potom tolik nesníte, jelikož se cítíte víc plní.

9. Sklenice vody po probuzení a před spaním
Je známo, že sklenice vody po probuzení nastartuje organismus. Málo kdo ale ví, že je prospěšná i sklenice vody před spaním. Někdo si asi může říkat, že je to hloupost, jelikož komu se chce v noci na záchod, ale věřte tomu, že to opravdu pomáhá. Dříve jsem už k večeru tolik nepila, ale byla to chyba. Sice třeba na toaletu jednou za noc jdu, za to se mi ale spí celkově mnohem líp a tělo má dostatek vody na regeneraci i přes noc.

10. Za každý nápoj (káva, čaj) dvě sklenice vody
Určitě víte, že kofein odvodňuje. Proto byste měli za každou vypitou kávu vypít dvě sklenice vody.


A ještě nezapomeňte na pořádný pitný režim při cvičení. To se prakticky do celkového příjmu vody nepočítá, jelikož to při cvičení hned vstřebáte a spálíte z těla ven. 
Doufám, že třeba alespoň někomu moje tipy pomůžou :). Není to ve své podstatě vlastně vůbec těžké. Jenom ten začátek, kdy na to musíte myslet a trošku se do toho třeba i nutit, pak už to děláte automaticky.

Zkrátka si stáhněte aplikaci, dejte si 
časovač, postavte si před sebe hezkou láhev s 
vodou a jděte do toho! :)

Držím vám palce! ♥

Ann
SHARE:

16 komentářů

  1. Krásně sepsané :)
    Já tedy s pitím nemám problém :) od mala jsem trpěla bolestmi hlavy a jak mi vždy říkali, že musím při tom hodně pít, tak jsem pila a zůstalo mi to do teď (asi prevence). A když mě hlava bolí teď, tak piju snad hektolitry :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :)
      To je ale dobře, že to máš takhle naučený :) já jsem si k tomu přišla sama a trvalo to trochu dýl, ale jsem za to ráda :)

      Vymazat
  2. Já dřív neměla problém a pila hodně, ale co jsem začala před měsícem s dietou, nebo ne dietou, ale prostě překopala celý svůj jídelníček na zdravý a vyvážený, tak nějak se nemůžu donutit pít, až když mě začne bolet hlava. (takže se jdu napít:d) Popřemýšlím o té appce, to vypadá dobře a mobil mám pořád u sebe. Ve škole piju dost, tak litr-litr a půl dám, ale doma? DNeska jsem doma a myslím, že jsem kom ranního čaje neměla nic a to taky nejsou správné tekutiny. :D

    Jinak... pane bože ten tvůj instagram? Okamžitě jsem dala follow a slintám klávesnici!

    Fakynn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je pravda, že na to má taky vliv to, co jíš. Když jíš spíš nezdravé věci, smažené, sladké a podobně, tak máš pak potřebu to zapíjet, čili je logické, že člověk asi pije ještě víc.. A pak když seš na té fresh stravě, tak nemáš takovou potřebu, ale naopak je to pro tělo důležitý, aby se začalo čistit a fungovat :)
      Tu appku určitě zkus, hodně lidem to pomohlo :). Já mám taky větší problém na to myslet doma, zvlášť, když jedu třeba home office, ale fakt je potřeba si na to myslet. A když jsem ve škole, tak to vypiju za to jedno svoje 1,5 hodinový cvičení skoro litr vody :D a když jich pak mám několik, tak se to nastřádá :D
      Moc ti děkuju za kompliment, to mě neskutečně potěšilo :))

      Vymazat
  3. Skvělé tipy, určitě některé z nich použiji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem moc ráda, pokud někomu aspoň jeden z nich pomůže :))

      Vymazat
  4. V zimě jsem málo vody popravdě pila. Spíš jsem pila čaje a kafe. Ale už konečně můžu vytáhnout Voss a naházet tam ovoce. A použiju tvoje tipy :)
    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že mě taky přijde, že přes zimu piju méně, ale to je asi normální. Týjo, to jsi mi připomněla, já mám doma vossky dvě a ještě jsem je nevytáhla :D to musím napravit :D:)

      Vymazat
  5. Jakožto člověk, který za den vypije max 1,5 l vody jsem tento článek uvítala s velkou radostí! Jsou to skvělé tipy a určije je budu používat!

    Také píšu blog a byla bych nejšťastnější člověk na světě kdyby ses podívala!
    Uděláš mi tím obrovskou radost!
    Přeji ti mnoho štěstí, lásky a úspěchů!
    ♥JORIES♥

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší :)) snad ti něco z toho pomůže :)
      Ráda se podívám, děkuju za odkaz a za přání! ♥

      Vymazat
  6. Já mám období, kdy bych vypila snad rybník a pak mám období kdy vypiju žalostně málo. Tak půl litru. Jediná doba kdy fakt vypiju 2-3 litry je, když jdu darovat plazmu. :)
    Snad se polepším, díky za tipy ^^

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám teď taky tak :D
      Tak to je moc super :) já chci začít chodit darovat krev :)
      Rádo se stalo ♥

      Vymazat
  7. Pěkný článek, jen pozor nadměrné pití může taky uškodit ledvinám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ti za komentář :) také jsem od té doby zjistila, že to nebylo úplně ideální a nejspíše jsem pila víc, než jsem měla, takže se snažím pít přiměřeně :)

      Vymazat
  8. Moc pěkný článek, taky se mi střídají období, kdy hodně piju a proti tomu dny, kdy nemám chuť na nic. Vím, že to není dobře, ale neumím si pomoct.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ti naprosto rozumím, ale občas tělu neporučíme a nejlepší je nechat to být :) do ničeho se nenutit.

      Vymazat

Blogger Template by pipdig