8. 5. 2018

Hlívový guláš || VEGAN


Okamžik, kdy jsem se rozhodla poprvé uvařit hlívovej guláš, mi naprosto změnil život. Proč mi proboha někdo neřekl dřív, že udělat guláš je tak jednoduchý?! On to nebyl jenom můj první hlívovej guláš, ale můj první guláš vůbec! A rovnou ve vegan verzi. Sice jsem trochu tápala s přidáním receptu, protože přeci jenom, není to žádný můj dlouholetý, osvědčený recept, ale váš zájem mě na tolik nadchl, že jsem se rozhodla vám ho rovnou sepsat. Pokud se tady teda naskytne nějaký dlouholetý kuchař, ať mě, prosím, neukamenuje. Zároveň musím zmínit, že jsem recept samozřejmě nevymyslela jen tak, ale nejprve jsem si pročetla X receptů na internetu a utvořila si to podle svýho. 


Jak teda tvrdím u většiny mých receptů, bude to jednoduchý, rychlý a bude to stát za to! :)
Tak oblečte zástěry a jdeme na to. 


SUROVINY (cca 4-6 porcí)

8 PL rostlinného oleje
2 středně velké cibule
300g hlívy ústřičné
1 balení/500g loupaných rajčat
2-3 stroužky česneku
300ml vody
1 zeleninový bujón
tmavá jíška na zahuštění (6 PL)

3 lžičky mleté sladké papriky
1 lžička uzené papriky (můžete vynechat)
sůl
pepř
kmín
majoránka


POSTUP

Nejprve si oloupeme cibuli a nakrájíme na drobno. Můžete použít buď bílou nebo červenou. Následně umyjeme hlívu a pokrájíme na menší kousky. Mezi tím si necháme v hrnci rozehřát rostlinný olej. Do něj pak vsypeme nakrájenou cibulku a necháme zesklovatět. K té pak přihodíme hlívu a chvilku restujeme.

Následně přidáme koření. V receptu jsem použila mletou sladkou papriku, mletou uzenou papriku, sůl, pepř, kmín a majoránku. Tento výběr je zcela na vás a stejně tak dochucení. Já jsem okořenila - 3 lžičkami mleté sladké papriky, 1 lžičkou uzené sladké papriky, 2 lžičkami soli, trochou pepře, cca 2 lžičkami kmínu a majoránku jsem přidala až úplně na závěr. Hlívu s kořením dobře promícháme a celou směs zalijeme loupanými rajčaty. V této fázi do guláše prolisujeme česnek nebo můžete použít sušený. 

Směs necháme chvíli povařit pod pokličkou, dokud protlak nezačne probublávat. Následně přilijeme 300ml vody a a přihodíme kostku zeleninového bujónu. Opět přikryjeme pokličkou a vaříme do té doby, dokud hlíva nezměkne (cca 15 minut). Nezapomeňte však guláš pravidelně promíchávat, aby se vám zespoda nepřichytil. Na závěr do hrnce přihodíme cca 6 lžic tmavé jíšky na zahuštění a pořádně promícháme. Množství jíšky záleží na tom, jak hustý chcete guláš mít. Místo jíšky můžete použít i mouku nebo ho vůbec nezahušťovat. 

Guláš ochutnáme a v případě potřeby ještě dochutíme. Úplně nakonec do něj přisypte trochu majoránky. 


Za mě je ideální v kombinaci s těstovinami, knedlíkem nebo chlebem. 
Dát si ho můžete ale naprosto s čímkoli.
Nechte si chutnat! :) 


Jinak jsem vám ještě chtěla říct, jakej úspěch mělo tohle jídlo u mýho taťky, a ten jen tak něco nechválí :D. Nejdříve si samozřejmě myslel, že v tom je trhaný maso, protože ta hlíva takovou konzistenci dokonce má. Potom to ale neskutečně vychválil, zatímco u většiny jídel říká jen "ujde to", a i to znamená, že je něco dobrý. Dokonce se těšil z práce domů, až si ho dá k obědu. A na mě ve finále skoro nezbylo. 


SHARE:

9 komentářů

  1. No teda vypadá to úžasně! Já mám taky vždycky strašnou radost, když má moje jídlo úspěch u taťky:D.
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mnohokrát děkuju, Niki! :)
      Oni ti chlapi jsou obecně takoví "tvrdší oříšci" :D mamka všechno pochválí, i když to nedejbože není dobrý, ale chlapi jsou v tomhle většinou upřímní :D

      Vymazat
  2. V létě jsem dělala obdobným způsobem guláš z pýchavek. Bylo to lepší než jsem čekala. Rozdíl byl jen v tom že já jsem ty pýchavky nezahušťovala a dala jsem tam ještě navíc papriku, takže jsme pročítáním receptů došly k podobnému výsledku :D
    Teď si říkám že bych si nějaký takový guláš mohla uvařit do práce. Dobrý tip ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Týjo, tak to by mě zajímalo, jak to chutnalo z nich :D já mám ráda, když je to hodně husté a záoveň, když je toho hodně, takže zahušťuju ráda :D kdybych ale dělala menší porci, tak to jde taky bez toho :)

      Je to super "to go" jídlo, rozhodně :) já děkuju za komentář, Ali :)

      Vymazat
  3. Už ho vařím asi potřetí a říkám si, že musím napsat komentář. :D Je vážně výbornej, chválila i babička - a to musíme uznat všichni, je záruka kvality u většiny rodin. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nemám slov... Tohle je upřímně asi ten nejhezčí komentář, jakej jsem kdy dostala :D teda, můj výtvor, ale když ho pochválila i babička, tak to normálně brečím! :D:))

      Vymazat
  4. Naprosto výborný, včera jsme ho dojedli a dnes vařím znovu:) Trošku jsem se bála toho česneku, ale nebyl tam vůbec cítit a celkovou chuť guláše vyšperkoval na jedničku. Pokud přemýšlíte, že tento recept vyzkoušíte,určitě ho zkuste, je luxusní :)

    OdpovědětVymazat

Blogger Template by pipdig