21. 2. 2018

Food Diary || Jak přejít na veganství?


V minulém food deníčku jsem vám nastínila, že plánuji tyhle články věnovat vždy jednomu tématu. Rozhodně se tady bude stále promítat, co jsem za uplynulý měsíc jedla a různé tipy na zdravá jídla, ale chtěla bych tomu dát trochu větší smysl. Vím, že ten celkový přehled máte rádi, čili se nemusíte bát, o nic vás neochudím a pokud vás nebude zajímat téma článku, můžete přeskočit na konec k samotným fotkám.



Nechci vám zde vypisovat přesný návod, jak přejít na veganství, ale spíše bych vám chtěla povědět, jak to u mě začalo a probíhá první měsíce. Konkrétně leden byl mým druhým měsíce na veganské stravě, neboli spíš na "veganském životním stylu". 

Přiznám se, že tahle moje změna přišla úplně sama, úplně přirozeně. Byla jsem na akci, na které jsem původně ani neměla být a tou byly Veggie Vánoce v Praze. Dohodli jsme se s tehdejší spolubydlící, Káťou, že tam vyrazíme a dáme si něco dobrýho, jelikož nám oboum vegan jídla chutnala a věděli jsme, jak můžou být dobrá, ať už je to cokoli. Nejdříve jsme si prošli všechny stánky s jídlem, ale zaujal nás i stůl s oblečením s vegan motivy. Najednou jsme tam seděli, uprostřed toho všeho a došlo nám, že už se nechceme podílet na tom, co se ve světě děje a že od tý chvíle už nebudeme jíst živočišný produkty a, ať to zní sebedivněji, zvířata. Vždycky jsem měla k zvířatům bližší, emaptičtější vztah a proto by jiná cesta od té chvíle odporovala mým pocitům. Rozhodně se tedy do ničeho nenuťte, pokud to tak necítíte. Pokud se pro to rozhodnete z nějakého přesvědčení, kvůli někomu, většinou to moc dlouho netrvá. Nevylučuju, že se to nemůže stát i u mě, ale jsem za tohle svoje rozhodnutí maximálně vděčná a neměnila bych.

Většina lidí říká, že byste s touhle změnou měli jít postupně. To znamená nejdříve pomalu vyřazovat například mléčné výrobky, poté postupně omezovat příjem masa a tak dále. Samozřejmě je to tak pro tělo určitě lepší, než mu dát absolutní šok v podobě vyřazení všeho živočisného v jednu chvíli. Já jsem se ale už před touhle změnou stravovala řekněme ze 70% vegansky, tudíž to nebylo tak drastické. V ten moment jsem věděla, že už tak dál jíst nechci a půjdu do toho "all in". Pokud vám ale rostlinná strava nic moc neříká a chtěli byste se o ni zajímat víc, nemá cenu nic uspěchat. Začněte zlehka, zařazujte různé alternativy potravin, zkoušejte nové recepty a uvidíte, jak to vám a vašemu tělu bude vyhovovat.

Největší mýtus, který slýchávám, je ten, že lidé nemohou přejít na veganství, protože je to drahé. U mě to je ale přesně naopak. Utratím teď za jídlo mnohem méně. Nemusím stát tak dlouho u regálů s jídlem a vybírat. Jednoduše jdu pro ovoce & zeleninu, hummus (protože hummus je láska), nějaké to pečivo, tempeh či tofu, rostlinné mléko a pokud mám chuť, klidně si koupím i něco dražšího, jako třeba veganský sýr (miluju ten od Tudlee) nebo jogurt. Ve finále se moje nakupování zjednodušilo a ještě oproti nákupům předtím ušetřím.

Lidé si myslí, že je to drahé, protože se dívají na ty věci, které chtějí nahrazovat. Samozřejmě, kokosový jogurt (250ml) za 50Kč není zrovna ideální, stejně tak tempeh, který se vyšplhá od 50 do +- 70Kč, nebo co teprve sýry. O dalších specialitách zatím nemluvím. Pro mě je to v tuhle chvíli ale především o tom, pokusit se zůstat u těch základů. Jíst potraviny, které jsou normálně dostupné a nemusím kvůli nim běhat do pěti speciálních obchodů.

Tahle začáteční fáze je samozřejmě náročná, jelikož jste postaveni do situace, kdy musíte číst složení prakticky každého produktu a v restauracích či kavárnách se speciálně ptát, co co obsahuje. Často se na mě lidé dívají jako na blbce, ale důležitý je, abyste s tím vy sami byli v pohodě. Jednoduše se za to nestydět, však se zajímáte o to, co si dáváte do svého těla. A to je každého rozhodnutí. Nezáleží na tom, zda jste vegani nebo ne, neměli byste se cítit blbě za to, že se zeptáte. Podle mě to funguje na podobný způsob, jako když jste celiak. Také se budete v cukrárně ptát na složení a zda mají něco bezlepkového. Veganství ale lidem přijde pořád o něco více divnější, alespoň z mého pohledu.

Věřte mi, že to opravdu není tak složité, jak se to může na první pohled zdát. Rozhodně vás nechci do něčeho nabádat, ale po mém přechodu na rostlinnou stravu se mi ozvalo opravdu spoustu lidí s tím, že by to chtěli také zkusit, ale neví, jak na to.

I já jsem patřila do té skupiny, co říká "Já bych asi nikdy nemohla být vegan". A vidíte, kde teď jsem. Z minuty na minutu jsem se rozhodla, byla a jsem odhodlaná a ono všechno jde, pokud opravdu chcete. Samozřejmě se za pojmem "veganství" skrývá mnohem, ale mnohem víc. To už bych ale nechala na jindy :)..


Nesmírně jsem si oblíbila FORKY's, o kterém jsem se vám více rozepsala v lednových oblíbencích


Maca smoothie s lesními plody

Proteinové těstoviny s fazolkami a rajčatovou omáčkou

Celozrnné špagety s cuketou, žampiony a marinovaným tofu

Proteinové lívance s čokoládovým máslem, malinami a mini sušenkami


Donuty od holek z Blue Vegan Pig Shopu (lepší jsem pravděpodobně nikdy neměla)

Banánové vegan lívance s peanut&butter kombinací (která mě zatím neomrzela)

Na závěr klasické vegan lívance s javorovým sirupem a lesním ovocem

.
.
.

Pokud máte nějaké konkrétní otázky k tomuto tématu, napište mi je, prosím, dolů do komentářů, na instagram nebo klidně na email a já vám na ně moc ráda odpovím. O tomhle by se totiž dalo mluvit hodiny, ale mě nejvíc zajímá, co chcete vědět vy a co je pro vás důležité. Budu se těšit! 

S láskou,

Vaše Ann. ♥

SHARE:

12 komentářů

  1. Já teda na veganství prozatím nemám v plánu přejít, ale veganská jídla mi moc chutnají:). Skvělý článek!
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super, Niki :) moc ti děkuji!
      Jinak máš hezký blog, velice ráda si nějaký ten článek přečtu :)

      Vymazat
  2. Tak tento článek mi kápl úplně do noty. Víceméně každý z mého okolí říká, jak se cítí krásně od té doby co je vegan. Objevila jsem spoustu zajímavých receptů, takže postupně začnu vegan jídla do svého jídelníčku zařazovat a uvídíme, co čas přinese. Těším se na další články :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucy, úplně jsi mi vykouzlila úsměv na tváři, je vážně krásný tohle slyšet (číst) :)
      Určitě postupně zkoušej a objevuj, jinak tady taky nějaké recepty mám, ale rozhodně časem přibudou :). A přesně jak říkáš, uvidíš časem. Děkuju ti! :)

      Vymazat
  3. Já si myslím, že je hlavně dost důležitý jíst vyváženě. Spoustu lidí totiž vezme veganství tak, že nebude jíst živočišné produkty, ale jen "ten zbytek" a už se nezamyslí nad skladbou jídla. A zrovna takové maso, chtě nechtě, má v sobě dost látek, např. železo, které třeba my, jako sportovci, potřebujem víc než člověk, který "jen sedí v kanceláři".. no a tak pak jde týden za týdnem, měsíc za měsícem a najednou se zásoby vyčerpaj a tělo udělá jednu velkou tlustou čáru.
    Proto, pokud se někdo dá na jakoukoli takhle upravenou stravu, měl by si víc než kdo jiný hlídat, aby měl všeho dostatek. Od vitamínu po železo až přes bílkoviny, vápník apod... :)
    The Linheart

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deni, nesmírně ti děkuju za tenhle komentář a naprosto s tebou souhlasím :)
      Budu se o tom postupně rozepisovat v dalších článcích, ale možná, že by nebylo špatný to ještě zkráceně zařadit do tohoto, jelikož je to důležitý.
      Je to sice hodně individuální, protože většina lidí si tohle nehlídá i když jedí maso a všechno ostatní, ale tady je na to třeba dávat o to větší pozor, jak říkáš :)

      Vymazat
  4. Ja som bola 3/4 roku vegetariánom, ale moje okolie to natoľko nebolo schopné spracovať, že som s tým sekla aby som bola "normálna". Po pol roku som si ale povedala, že predsa mi nebudú iný hovoriť čo mám a nemám jesť. Predtým som jedla tiež viac menej na 70% vegansky. Veganstvo podľa mňa nie je iba o tom, že človek neje mäso a mliečne výrobky, ale je to celková filozofia, ktorú človek presadzuje. A keď si pozerám fotky vegánsky jedál . . . pane bože! Ako niekto môže povedať, že vegani jedia iba šalát? :D
    Inak naozaj veľmi, veľmi, veľmi krásne fotky. Tie cestoviny a špagety vyzerajú ozaj lu-xu-sne! :)

    blog: https://elivido.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eli, děkuju ti za skvělý komentář :) naprosto souhlasím co se týče té myšlenky s filozofií! Cítím to stejně a jsem za tebe moc ráda, že si v tomto směru "přestala" hledět na ostatní a řídila se sama sebou :).
      Já teda musím uznat, že saláty miluju, ale to ostatní? Však už jde dneska vážně cokoli a ještě je to kolikrát o to lepší, protože po tom člověku nebývá zle :D
      A v neposlední řadě ti moc děkuji za kompliment k fotkám :) špagetky na všechny způsoby přímo zbožňuju!

      Vymazat
  5. Počítala jsem si jednou, jak bych vyšla s náklady, kdybych byla veganem a vyšlo mi cca 300,- za jeden nákup na den a to byla jen zelenina, ovoce, mléko, jogurt, tofu a sýr. Došla jsem k závěru, že v půlce měsíce bych vlastně nedokázala uživit další dvě děti. Když přidám fakt, že jsem samoživitelka a na jídlo mám 4tis na měsíc pro tři krky celkem, tak by jsme byli opravdu bez jídla.
    Nákup zeleniny je sice samozřejmost, ale pro nás i trochu luxus. Maso máme dvakrát do měsíce, pokud přijde někdo s něčím navíc, tak vše mrazíme. Známá je vegan a za jídlo dá v přepočtu víc jak já za celou rodinu.
    Věřte, že jsme to zkoušeli a pak jsem si musela zapůjčit peníze u rodiny.

    Jinak je to nádherný článek a všem moc přeji, aby si veganství užívali. Být sama, tak bych do toho šla znova.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káji (snad nevadí, pokud budu tykat), neskutečně cením tvůj přístup. Děkuju ti za pochvalu článku a i to přání pro všechny. Opravdu mě to moc potěšilo :).

      Naprosto rozumím tomu, co píšeš.. Ono je to občas složité a člověk třeba nemá ani takovou dostupnost těch různých druhů potravin, čili je pak odkázán na ty, které bývají zpravidla i dražší. Já se musím přiznat, že jsem na veganství začala jíst ve své podstatě méně, protože si dám mnohem radši třikrát denně trochu větší porci, než abych uzobávala celý den a nonstop myslela na jídlo. Každému ale sedí něco jiného.
      Hlavně čtyři tisíce na měsíc pro tři lidi, to před tebou fakt smekám, ať už jsi na jakékoli stravě. U nás doma jsme zeleninu taky moc nekupovali a byl to spíš luxus, takže vážně chápu. Vůbec obdivuju to, že jsi do toho šla a zkusila to!
      Každopádně přeju, ať se vám daří a drž se! :)

      Vymazat
  6. Na takovou stravu přejít nehodlám, ale článek a hlavně fotky jídla vypadají dobře =)

    OdpovědětVymazat

Blogger Template by pipdig