25. 8. 2017

Jak si zorganizovat čas a zvýšit efektivitu?


Ať už chceme nebo ne, září se nám nehezkou rychlostí blíží. Komu přijde, jakoby byl ještě včera poslední červnový den, ať zvedne ruku. Teď si mě můžete pro zasmání představit, jak na svůj vlastní popud zvedám u počítače ruku a křičím "Mně!" :D.



Říkala jsem si, že bych vám při této příležitosti sepsala pár svých tipů, jak se zvládnout vrátit do režimu, ať už začínáte se školou v září, v říjnu a nebo vás zkrátka čeká něco nového. Za svůj život jsem poznala málo lidí, kteří by se těšili na září. Já se vám ale musím přiznat, že jsem jednou z nich. Upřímně pro mě září bylo vždy to nejlepší z celého školního roku, samozřejmě hned za jeho závěrem. 
Už od začátku sprna jsem hledala v časopisech, kde budou mít jaké akce, sešítky, batůžky,.. Jsem na tohle zkrátka trochu zatížená a občas mám pocit, jestli opravdu netrpím obsedantně kompulzivní poruchou. Jakmile totiž nemám všechno ready, naplánované a nejlíp ještě zapsané v diáři, mívám milion myšlenek a jsem z toho nesvá. To jsem ale trochu odbočila. Jednoduše jsem vždy milovala, jak si můžu na začátek školního roku nakoupit novou výbavu a penál jsem střídala nejlíp každý rok, né-li každý půl rok :D. Samozřejmě to bylo jiné na základní škole, kde jsem si ještě kupovala věci například na výtvarku a poté na střední, kdy mi stačilo jen pár sešitů, kvalitní penál a barevné fixy. Na střední jsem si začala pravidelně zapisovat a vést diář, s čímž se pomalu dostáváme k mým tipům.

1. Stanovte si priority

Nejdůležitější věcí, kterou musíte udělat, je stanovit si priority. Co je pro vás nejdůležitější? Co potřebujete udělat nejdříve? Dejme tomu, že si stanovíte jako prioritu číslo jedna ŠKOLU. Klidně si sepište seznam pěti až deseti věcí, které se budou po sobě řadit na hladině významnosti. Podle toho se pak zaměřte, co budete ve svém čase dělat nejdřív. Pokud je škola na prvním místě, nejdřív napište semestrální práci nebo udělejte prezentaci před čímkoli jiným. Nebojte se si dávat pauzy, ale naprosto stačí 5-10 minut jednou za hodinu a poté se vraťte zpět k práci. Čím dřív budete mít daný úkol hotový, tím dřív budete mít v mysli prostor na další, mnohem zábavnější záležitosti.

2. Plánujte dopředu

Dostali jste za úkol projekt, který má datum odevzdání až za měsíc? To je spoustu času, že?.. 
Nakonec ale stejně většina z nás skončí tím, že ho ve stresu dává do kupy pár dní předem. Tenhle bod je pro mě hodně náročnej, jelikož jsem mistr v prokrastinaci a dělání věcí na poslední chvíli je zkrátka moje parketa. Avšak ten pocit, když uděláte něco dopředu a pak na to nemusíte myslet, je k nezaplacení. Navíc budete mít čas věnovat se dalším vám důležitým činnostem.

3. Začněte si psát diář

Kdo říká, že s psaním diáře musíte začít na začátku Nového roku? Naopak je podle mě mnohem efektivnější, když začnete během roku, jelikož je větší pravděpodobnost, že u toho vydržíte. Pokud jste školák, v knihkupectví nebo supermarketech najdete spoustu školních diářů, které začínají srpnem-zářím a jsou proto ideální volbou. 

Dnes už je ale další varianta, a to nedatované diáře. Nikdy bych si nemyslela, že u něj nakonec skončím, jelikož se mi zkrátka líbilo, když už je v diáři předtištěné, kdy je jaký den a kdo má kdy svátek. Nedatovaný diář si mě však přetáhl na svou stranu. Líbí se mi ta volnost v tom, že můžete začít, kdy chcete a stejně tak můžete například některý měsíc vynechat. Navíc mě to svým způsobem nutí být kreativní. Já osobně jsem se rozhodla pro Doller. Původně jsem měla na tento rok diář od holek z a Cup of Style, ale nakonec jsem neodolala a pořídila si obyčejný, černý, nedatovaný (motivační) diář. Na Vánoce jsem ho kupovala pro přítelovu mamku a od té doby jsem nad ním stále přemýšlela.. a přemýšlela.. a přemýšlela, až jsem si ho jednoduše nakonec koupila a jsem s ním moc spokojená. Pokud budete mít zájem, mohu pak na Doller sepsat samostatnou recenzi :). pozn.: Diář jsem si pořídila sama, není to spolupráce.

 4. Týdenní To-Do Listy

Naučila jsem se, že je pro mě jednodušší si všechno zapisovat. Kdykoli mě napadne něco, co potřebuju zařídit či udělat, napíšu si to na papírek. Denní To-Do List, neboli denní seznam věcí, které chcete udělat, vedu jen občas, když mám nabitý den a nechci na nic zapomenout. Většinou pak na stole kolem mého počítače najdete růžový blok s trhacími papírky a magnetem na zadní straně, do kterého si píšu věci, které chci v rozmezí týdne nebo delší doby udělat. Poté si ho připnu na magnetickou nástěnku, abych ho měla přímo před očima. Z toho potom vesele odškrtávám a je to vážně dobrý pocit, když za den stihnete více věcí. Schválně si tam píšu i maličkosti jako třeba: VYLUXOVAT, VYŽEHLIT PRÁDLO, protože čím víc si toho odškrtáte, tím víc toho většinou zvládnete :).

5. Barvičky, samolepky, barevné papírky

Další věcí, která pomáhá dobře organizovat čas a nezbláznit se, jsou různé papírnické pomůcky. Já používám barevné fixy, při čemž mám každou barvu na zapisování jiných věcí, poté mám ráda i papírky, na které si napíšu nějakou poznámku a nalepím si ho do diáře nebo klidně i do nějaké učebnice, kam nemohu psát. V neposlední řadě jsou to zvýrazňovače, které jsou must have při mém učení do školy. Samolepky používám zřídka kdy, ale myslím si, že to se s pořízením nového diáře rychle obrátí. 


6. Udělejte si pořádek 

Poslední, ne však neméně důležitý tip, je o dělání pořádku. A to jak ve školní tašce, v kabelce, v penálu na tužky, na psacím stole či v kanceláři. Prostor, v kterém pracujeme nebo se učíme nás ovlivňuje víc, než si můžeme myslet. I když stůl přímo navádí k tomu, abyste si na něj odkládali věci, snažte se ho mít co nejvíce jednoduchý a čistý. Sama si všímám, že jsem mnohem více produktivní když mám uklizeno jak na stole, tak v celé místnosti. Na psacím stole mám notebook, reproduktory, kelímek s psacími potřebami, box kapesníků a diář. Kdykoli si však na něj potřebuju něco odložit, například když na něčem pracuju, je tu prostor pro spoustu knih, sešitů a poznámek, které se mi neztrácejí v hromadě dalších věcích. Ještě jednou opakuji, snažte se mít prostor kolem sebe uklizený a vám co nejpříjemnější. 

Photo credit: Weheartit.com
.
.

To by bylo pro dnešek všechno. Děkuji vám za přečtení, návštěvu a doufám, že 
se brzy znovu uvidíme u dalšího článku! :) 
Přiznám se, že mě pro vás tyhle tipy moc baví sepisovat a doufám, že i VÁS. 
Kdybyste chtěli víc podobných článků, určitě mi to napište dolů do komentářů, budu se těšit.

S láskou,

Ann. ♥
SHARE:

24 komentářů

  1. Hlásím se mezi lidi, kteří se vždy těšili na září :D mamka by mohla dosvědčit, že jsem vždycky už během srpna byla nervózní, proč to září ještě není..:D

    Hele já nemám problém plnit úkol, který má být odevzdaný až za měsíc, celý ten čas a nenechat to na poslední chvíli. A udělat si pořádek před každým učením fakt pomáhá! :)
    Skvělý článek (y)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juchuu, nejsem jediná :D
      Tak to je super :) a ten pořádek je vážně velká proměnná :)
      Moc děkuju!

      Vymazat
  2. Jestli mi něco opravdu jde, tak to je prokrastinace. :) Ale tenhle školní rok se chci rozhodně víc zaměřit na plánování, protože učení o přestávky je sice efektivní a na známky si nemůžu stěžovat - ale přece jenom se testy píšou líp s vědomím, že jsem se na ně připravovala, než když vím, že jsem na ně zase zapomněla a desetiminutový rychlokurz toho, co se kde těží a pěstuje v Jižní Americe, mi bude muset stačit :D

    https://majahampeisova.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně naprosto a zcela vím, o čem mluvíš :D také jsem to tak dlouhou dobu měla, ale člověku trochu opadne kámen ze srdce, když se na to aspoň očkem předem podívá. Na střední mi to takhle procházelo, ale vysoká je vysoká a tam už se vážně snažím nekašlat na to :D:)
      Ať se ti daří!

      Vymazat
  3. Já to měla s tím nakupováním dřív stejně. Milovala jsem kupovat si takový ty designový sešity a penál jsem měnila častěji než ponožky :D. Teď už to nějak odkládám až na září. Asi jsem konečně dospěla :D (do fáze nejvyšší nenávisti ke škole). Ale pořád se těším na ten první týden, kdy je všechno takové staro-nové, plánuju si svoje aktivity na nový školní rok a tak, ale když si vzpomenu na učení tak teda tfuuj. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už teď taky nejsem takový maniak, jako dřív :D
      Taky mám ráda nové začátky a plánování :) no joo, to k tomu už bohužel patří :D

      Vymazat
  4. Skvělé tipy, moc hezky sepsaný článek a ještě hezčí nafocené fotečky :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  5. Také jsem přemýšlela nad zakoupením diáře Doller a moc bych tu recenzi ocenila! Jinak skvělé tipy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokusím se ji během tohoto měsíce sepsat! :)
      Děkuji za odezvu a pochvalu článku :)

      Vymazat
  6. Taky když jsme dostali nějaký úkol na delší dobu, tak jsem ho měla brzy hotový :) to-do-listy si vytvářím denní a píšu si to na mazací tabuli, protože mě bylo líto těch papírků, kterých jsem použila nespočetně :D

    https://wantbefitm.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já právě neměla, ale v mých tipech se to snažím radit! :D
      To je skvělý, takovou si taky chci pořídit :) já zatím jedu na papírkách :D

      Vymazat
  7. Skvelé tipy :) Našťastie, mňa už škola nečaká :D

    OdpovědětVymazat
  8. taky jsem mistr prokrastinace a mám pocit, že každý další semestr se to zhoršuje :D tak teď se do toho pokusím konečně pořádně opřít, miluju plánování, bohužel horší je se těch plánů potom držet :D

    DL ♥
    http://deniselibertas.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deni, já ti zcela rozumím :D jakmile se dostaneš do toho koloběhu v semestru, tak je pak těžký něco doplánovat. Důležitý je se na to připravit předem, takže držím palce a dej vědět, jak ti to jde! :)

      Vymazat
  9. Přesně tak! Když tohle splňuješ, hrozně se ti uleví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprostý souhlas :)
      Jinak ti děkuju za tehle komentář a díky němu objevení tvého blogu, je to skvělý a rozhodně se na něj přijdu podívat častěji!

      Vymazat
  10. S čím musím souhlasit je ten pořádek, mnohem lépe se mi pracuje a soustředí, když mám uklizený stůl - horší je ho v tomhle hezkém stavu udržet. Já se většinou spoléhala na to-do listy, které jsem si psala, buď do samotného sešitu, nebo taky na post it papírky, ale tenhle rok jsem si koupila i samostatný diář, kam si můžu psát jen ty věci, které mám udělat a co mě čeká a zatím si to nemůžu vynachválit - mám v tom teď mnohem lepší přehled a všechno je to na jednom místě, navíc pokud potřebuju post it papírky si tam klidně můžu vlepit. Ale barvičky používám jen výjimečně, většinou se jedná o zvýrazňovač, kterým si poznačím ty největší priority. Priority a stíhání jsou podle mě nejdůležitější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juli, děkuji ti za super komentář :)
      Mám to taky tak. Většinou si uklidím, pak přijde pár dní nekontrolovaného nepořádku a pak si zase uklidím a všechno v mém světě je opět v pořádku :D.
      To-Do listy jsou skvělé, ale chce si to dávat splnitelné cíle, jinak to občas může i demotivovat a ve finále se ti nechce nic. Samostatný diář je rozhodně moc dobrý nápad :) já na to mám takový vytrhávací bloček s papírky, který se dá magnetem přichytit na ledničku. Ty nejdůležitější věci si však píšu do diáře k týdennímu přehledu. Barvičky ale také nepoužívám, jen občas červenou, když je to jak píšeš, top priorita :D. Souhlasím se vším :)

      Vymazat
  11. Se vším naprosto souhlasím. Je to dobrá praxe do života, zaměstnání a tak podobně. Bez diáře a to-do listů už bych se neobešla:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší, Veru :) přesně tak, dělá to jednoduše šíleně moc.
      Pro mě už je také diář a to-do list must have :)

      Vymazat
  12. Tento článek nemá chybu, jen možná malinkou a to že by se určitě třeba daly připsat aplikace, které v organizaci a produktivitě pomohou, takže zkusím přidat:

    1)Todoist - výborná aplikace na to-do listy
    2)Evernote - váš druhý mozek aneb pro mě nejlepší zápisník všech poznámek
    3)AppBlock od MobileSoft - pokud vás neustále vyrušují soc. sítě a nemůžete se soustředit, zkuste tuto aplikaci
    4)Streaks - super aplikace na vytvoření návyků

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuju za komentář a tipy na aplikace :) mám v plánu na ně sepsat samostatnej článek :)

      Vymazat

Blogger Template by pipdig