20. 2. 2017

Celozrnná žitná pizza /VEGAN/

Na zdravou variaci pizzy jsem se chystala už opravdu hodně dlouho. Pořád jsem si ale říkala, že nemám doma tohle a tohle. Jedno odpoledne na mě ale přišla taková chuť, že jsem se do ní šla okamžitě pustit i přesto, že doma vlastně nebylo skoro nic. Zprvu jsem ani nedoufala, že se povede, ale překvapě to vyšlo dobře a moc mi chutnala :). Nedávala jsem tam žádné zbytečné ingredience. Předem tedy upozorňuji, že pizza chutná dost "zdravě", ale pokud jste zvyklí péct s celozrnnými moukami, tak určitě víte, o čem mluvím. 


INGREDIENCE

80g žitné celozrnné mouky
60g špaldové celozrnné mouky
3 lžíce olivového oleje
1 lžička himalájské soli
1 lžička kypřícího prášku
cca 100ml vlažné vody


POSTUP

Nejdříve promícháme suché ingredience, poté přidáme olej a pomaličku přilíváme vodu, zatímco se snažíme rukama vypracovat těsto. Pokud je potřeba, přisypte ještě mouku nebo naopak přilijte trochu víc vody. Těsto je trochu lepivější, ale mělo by jít dobře spojit. 
Když mátě těsto zpracované, udělejte z něj bochánek. Vyložte si plech pečícím papírem a těsto položte doprostřed. Postupně ho "rozmačkávejte" do stran, než z něj bude kulatý tvar pizzy. Pokud se vám moc lepí na ruce, opět si trochu pomocte moukou. Když je vytvarováno, mašlovačkou ho ještě lehce přetřete olivovým olejem. Předehřejte si troubu na 200°C a když je připravená, dejte do ní základ na pizzu péct na 10 minut. Poté vyndejte.


Mezitím si připravte směs, kterou pizzu potřete a další suroviny, které na ní chcete přidat. Tahle část je opravdu jen na vás a vašich chutích. Zrovna jsem doma neměla rajčata v konzervě ani česnek, jinak by se směs skládala především z toho, tak jsem si musela poradit jinak. Smíchala jsem si kečup s oblíbeným kořením (oregano, habibi, majoránka) a potřela tím pizzu. Nahoru jsem si potom nakrájela rajče, olivy, kukuřici, hrášek a na závěr nastrouhaný eidam a bazalku. Potom dejte pizzu znovu péct, tentokrát na 190°C a nechte jí tam přibližně 15-20 min, záleží dle trouby. Že je hotová poznáte podle toho, že vám provoní celou kuchyň a okraje budou zezlátlé, stejně tak, jako eidam, pokud ho tam máte. A pokud ne, tak jsem základ pizzy vlastně dělala úplně jednoduše a je vhodný i pro vegany :). 

Pokud budete pizzu dělat, určitě mi dejte vědět, jak se vám to vydařilo :)
Dobrou chuť! ♥
SHARE:

6 komentářů

Blogger Template by pipdig