27. 12. 2016

Christmas & Diet? || Resolutions

Přeju vám všem krásný den! 
Doufám, že si užíváte volna, svátků a trochu té vánoční pohody. U mě to je zatím docela hektické, jelikož mám "Vánoce" hned několikrát a každý den přejíždět někam jinam, je dost vyčerpávající. Kdo ale máte rozdělené rodiny, tak mě určitě chápete. Ale téměř všichni máme babičky a dědečky, takže si to dokáže představit většina.


Už delší dobu jsem se chtěla zamyslet nad tématem Vánoce a jídlo. Hodně lidí kolem mě vidí prosinec jako měsíc "obžérství". Doslova. Myslí si, že se kalorie v tomhle období jaksi vypaří a pokud je někdo upozorní na trochu utaženější pásek, ukazují prstem se slovy "vždyť byly přece Vánoce!". 

Ano, samozřejmě, že období cukroví, bramborových salátů a smaženého kapra či řízků k tomu přímo svádí, ale opravdu mi přijde, že někteří jedí spíš tak z nutnosti či z nudy chcete-li. Často slýchávám výmluvy typu:

"V prosinci na to kašlu, začnu od ledna!"
"To přece nejde, hlídat si jídelníček, když je kolem tolik dobrého jídla.." 
"Vždyť je to jen jednou za rok!"

Dobře, já to beru, ale všichni víme, že to jde udělat trošku jinak. Teď si možná trochu protiřečím s nadpisem článku, ale původně jsem tam chtěla připsat ještě /Christmas & Healthy lifestyle? Yes, please!/. Všechno jde totiž udělat v trochu zdravější, odlehčené variantě. Všechno to jde s mírou. Nemusíte se za každou cenu přejídat. Na internetu je v dnešní době opravdu spousta různých receptů a hlavně obdob těch nezdravých, právě třeba na cukroví. Stačí i malé kroky, jako nahradit bílou mouku za nějakou celozrnnou, bílý cukr za třtinový, kokosový nebo v nejlepším případě, za med a dát do receptu trochu méně másla, než obvykle. Zároveň nejlepší způsob, jak si "odpustit" trochu toho cukroví navíc, je jít si zacvičit, zaběhat nebo se jen jít projít s rodinou. Vyčistíte si hlavu a budete mít ze sebe dobrý pocit. Navíc mi to přijde jako skvělé odreagování od těch vánočních stresů.

Co si ale rozhodně neodpustím? Mamčin bramborový salát s vinnou klobáskou. A to je prostě jedna z věcí, kterou si zatím nechci modifikovat, miluju jí takovou, jaká je a jelikož ji mám jednou za rok, nemyslím si, že mi nějak extra uškodí. Navíc to jím jenom na Štědrý den. A salát ještě tři dny potom, viď. Takové lásky k salátu, ach ano ♥ :D. Samozřejmě ale i tohle jde udělat ve zdravé podobě, pokud si chcete nebo potřebujete třeba hlídat makýrka. 


Dříve jsem byla statečný pojídač cukroví. Perníčky vždy zmizley ještě dřív, než se stihly ozdobit a některé druhy dokonce ještě předtím, než se stihly upéct prase. Dnes tohle ale vnímám už trošku jinak. Na cukroví skoro chuť nemám a asi je to právě tím, že je všude kolem. Jediný, co ale fakt miluju, jsou vosí hnízda. Stačí mi ale dát si jedno, dvě a jsem spoko. Linecký a podobný slepovaný věci prostě nemusím. To si dám radši porci bramborového salátu navíc :D. 

Co jsem ale chtěla především říct? Určitě se nemusíte cítit špatně, že si dáte trochu víc cukroví, zmiňovaného milovaného salátu nebo vánočky. Myslím si, že to k tomu patří, ale určitě by to nemělo být zvykem a mělo by to fungovat v rámci nějakých hranic. Zároveň by to nemělo trvat moc dlouho. Pokud se budete statečně cpát už od prvního prosince, asi to pak bude znát. U mě teda především na psychice. Něco jiného ale samozřejmě je, pokud máte mega rychlé spalování a je prakticky jedno, co a kolik toho sníte :D #thatsthedream. Pro vás tento zamýšlecí článek asi moc nebude. 

Podle mého názoru není vůbec dobré říkat si, tu už výše zmiňovanou větu:

"Tak si teď dopřeju a začnu od ledna!"

(I miss GoT so much)

Ne.. Nezačnete, prostě ne. Tohle vydrží opravdu málo kdo. Je to velký tlak a pokud jste rozjedení, budete z toho ve stresu a po pár dnech se vrátíte tam, kde jste začali. Pokud začnete dříve, je mnohem větší pravděpodobnost, že vám to vydrží. Věřte mi, každý rok jsem seděla u diáře se sepsanými předsevzetími s domněním, jak to tenhle rok určitě zvládnu! Zhubnu těch deset kilo, začnu pořádně cvičit a chodit do fitka, konečně potkám toho skvělýho vysněnýho prince (tenhle bod už is check )! 


haha

Ale ne. Pokud po něčem toužíte, začněte na tom pracovat od první chvíle, co na to pomyslíte. Nečekejte na pomyslný datum 1. ledna. Je to pořád jenom datum. Změna nastává v ten moment, kdy sami chcete. Leden vám akorát dodává takovou naději, že půjdete do Nového roku s čistým štítem a bude to jiné, ale musíte být hodně silní, aby se tak stalo. Každopádně vám budu držet všechny palce, co mám, ať do Nového roku vkročíte úspěšně a budu se na něj s vámi těšit! :) 

Mějte se krásně a hlavně to všechno přežijte ve zdraví ♥

s láskou, 
A.
SHARE:

6 komentářů

  1. To s tím jedením z nudy nebo přecpávání se v prosinci, protože v lednu už jedu clean, jsi vystihla fakt dobře. Jíst vyváženě se dá jíst i přes Vánoce i s cukrovím a bramborovým salátem a to ani ne díky přehnanému hlídání toho, co si dám za den do pusy ale jen díky selského rozumu. Vánoce nejsou o jídle (i když je to jejich velmi příjemný bod:D) a pokud z něj uděláme prioritu, přehlídneme to hlavní kouzlo jako úžasnou atmosféru nebo rodinnou pohodu. A já ještě věřím v to, že pokud budu doopravdy naslouchat svému tělu a jíst všeho s mírou tak prostě není možný přibrat. Fakt jsi to krásně napsala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, ani nevím, co mám k tvému komentáři napsat :))...
      Opravdu jsi to moc hezky vystihla, podtrhla :) a přesně jak říkáš, hodně lidí má ty priority špatně postavené. Ale pokud si dopřáváš s mírou, není důvod si něco vyčítat :)

      Vymazat
  2. Opět nádherně napsané 👏💪

    OdpovědětVymazat
  3. Já teda přes Vánoce celkem prasím, moc to jídlo neřeším a ani jsem nějak necvičila, každopádně dneska jsem si dala pořádně do těla a konečně si zacvičila a nemůžu se dočkat na tu zítřejší bolest, až budu ty svoje svaly konečně zase trochu cítit! :D Každopádně Vánoce jsou super a ani si to jídlo nějak nevyčítám, ale jenom mě utvrdily v tom, že miluju ten svůj režim zdravého jídla a cvičení, jelikož už 25. jsem se nemohla dočkat, až to cukroví kolem mě zmizí a já zase konečně najedu na to cvičení na 100% ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý to má nastavené jinak, já nic a nikoho neodsuzuju, jelikož jsem taky byla taková :D a možná ještě v nějakých faktech pořád jsem, jelikož v bramborovém salátu bych se klidně vykoupala :DD.. Ale jak říkáš, pokud je to zase naopak vyvážené cvičením, tak není problém :) a taky mám ráda ten pocit, kdy dojdu do té fáze, kdy si prostě řeknu, jak strašně moc se těším na to moje zdravé jídlo :) budu držet palce!

      Vymazat

Blogger Template by pipdig