9. 9. 2016

Co jíst před cvičením

Na tohle téma jsem přečetla spoustu informací, protože jsem si nikdy nebyla pořádně jistá, co jíst před a po cvičení. Myslím si, že je to celkem důležitá věc, jelikož to pak ovlivní celý váš výkon. Samozřejmě pro někoho, kdo má rychlý metabolismus a nemá na něj jídlo takový dopad, může být v pohodě i menu z Mekáče. Já jsem ale zrovna z těch lidí, pro které je to důležité.

Doporučuje se jíst nutričně vyvážené (obsahující všechny pro tělo potřebné živiny) jídlo 1-2 hodiny před fyzickou aktivitou a nebo svačinku 60-90 minut před. Záleží na tom, jak to komu a hlavně vašemu tělo vyhovuje. Já si dám raději menší svačinku před a po tréninku kvalitní jídlo. Hlavně byste neměli jíst přímo před, jelikož by vám to nemuselo udělat úplně dobře. Dejte si aspoň 30 minut pauzu, než začnete cvičit. 

Jelikož se všude píše něco jiného a nebo to jsou jenom odborné rady, kterým pak nakonec stejně moc neporozumíte, dám vám pár tipů na to, co vyhovuje mně samotné. Nejsem žádný odborník, čili vám nebudu vypisovat jaký poměr bílkovin či sacharidů máte mít, ale spíš samotná jídla. Tak pojďme na to :)



Banány 
To je něco, co momentálně dokážu jíst pořád. Banány nejsou nikdy špatná volba. Je mi po nich dobře, zasytí mě a ještě dodají energii, jelikož jsou plné rychlých sacharidů. A zrovna je to ovoce, které si dám ráda před cvičením i po cvičení. Je to skvělá alternativa pokud nemáte čas si připravovat nějakou svačinku. Když cvičím hned z rána, většinou si dám právě banán, abych neměla hlad, ale aby mi zase nebylo těžko. Samozřejmě je pak pro tělo důležité se po tréninku nejlépe do půl hodiny nasnídat.

Smoothie
Když už jsem u těch banánů, smoothie je další skvělá varianta. To si dám pokud vím, že jsem už déle nejedla, ale zase chci, aby mi bylo při cvičení lehko. Většinou v něm mám právě banán a pak dle toho, co je zrovna doma. Skvělý je baby špenát, nektarinky či broskve, jahody či maliny a podobně. Pokud chcete, můžete si do něj přidat nějaký protein, lžičku oříškového másla nebo je skvělá třeba Maca či jiné superfood směsi.

Sušené ovoce
Opět pokud nestíháte, vezměte si sebou do tašky třeba sušené švestky a můžete si jich pár v klidu dát než dojdete/dojedete na cvičení. Nezapomeňte po nich hodně pít. Z mých oblíbených to jsou právě švestky, datle nebo meruňky (nejlépe nesířené).

Vločky
Obsahují spoustu vlákniny, čímž zajišťují rovnoměrný přísun vlákniny do těla. Mě vždy na dlouho zasytí. Občas je mi po nich ale těžko, takže si jich dávám spíše méně než více. Skvělé je je přimíchat právě do zmiňovaného smoothie. 

Řecký jogurt
Řecký jogurt je pro tělo většinou dost dobře stravitelný, čili je opět super, že vám po něm nebude těžko. Oproti klasickému jogurtu obsahuje mnohem více proteinů a naopak méně sacharidů. Nebojte se do něj přimíchat trochu musli nebo si k němu dát kousek ovoce.

Cottage
Něco podobného jako řecký jogurt. Taky mi moc vyhovuje. V poslední době jsem ho nějak vynechala, ale rozhodně stojí za zmínku. Opět se ho nebojte zkombinovat s ovocem nebo nějakou lehkou zeleninkou. Já ho mám ráda s jablíčkem a se skořicí.

Jablko s arašídovým máslem
Za mě tohle opravdu ano. Arašídové máslo dodá tělu zdravé tuky a v jablku máte sacharidy, které vám dodají energii. Super je si nakrájet jablko na plátky a pak je namazat máslíčkem. Samozřejmě můžete zvolit jakékoli, nejen arašídové. Nebo si dejte k jablku hrst oříšků.

Proteinové tyčinky
Jako poslední bych chtěla zmínit tyčinky. Opět nemusíte nic připravovat a jen si je sbalíte do tašky. V kabelce většinou vždy aspoň jednu nosím. Nevydržím po nich ale vždy úplně tak dlouho sytá, takže za mě je dobré si k ní dát třeba ještě banán. 

.
.

Na závěr bych ještě chtěla říct, že mám vyzkoušeno, že není dobré jíst před tréninkem moc vlákniny. Pak jsem akorát nafouklá a mám pocit těžkého břicha. Jak jsem psala třeba u vloček. Každý z vás je individuální, takže vyzkoušejte, co bude vyhovovat nejlépe vám. Doufám, že vám moje tipy alespoň trochu pomohly a pokud by byl zájem, určitě sepíšu i co mi vyhovuje jíst po tréninku. Děkuji vám za přečtení a mějte krásný den! ♥
SHARE:

4 komentáře

  1. Super :) ještě bych ocenila článek o jídle po cvičení :) V tom si pořád nevím rady..:/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) a i za odezvu, článek určitě sepíšu :)

      Vymazat
  2. super článek:)
    blognazabiti.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Blogger Template by pipdig