11. 3. 2016

8 tipů na pevnou vůli při hubnutí

Jelikož sama nejsem zrovna expert na zvládání chutí, snažím se najít co nejvíc věcí, které by mi usnadnily život. Myslím si, že ty pocity, kdy byste snědli celou lednici nebo si dali 10 větrníků v cukrárně, zažíváme občas všichni (dobře, s deseti už možná přeháním, ale jde o pointu). Nejsem žádný specialista, ale pokusím se vám trochu objasnit proč tomu tak je a co na to funguje.



Je to v celku jednoduché. Většinou je to způsobeno tím, že máte něčeho nedostatek, nejste najedení a nebo jste žena a máte před svým týdnem. Stresové situace a podobně vynechám, protože to má každý člověk jinak. Někdo se přejídá a někdo zase není schopný přijmout nic.

Každý bychom měli denně přijmout od všech makroživin, vitamínů či minerálů dostatek. Pokud budete jíst například celý den jen bílkoviny, budete nejspíše unavení, protože se vám nedostává sacharidů a tuků. A pak přichází ta část, kdy hledáte věci, kterými byste tenhle deficit dohnali. Níže přikládám zcela jednoduchý obrázek, který hodně vysvětluje.



1. Plán

Nejprve musíte vědět, co všechno chcete změnit. Dát si nějaký reálný cíl. Mít přehled, kdy budu pracovat, co budu jíst, kdy to budu jíst, kdy si chci jít zacvičit, kdy budu odpočívat. Nemusí to být úplně do detailu, ale mít určitý přehled je klíčové. 

2. Motivace

Jeden z úplně nej, nej, nejdůležitějších faktorů. Každý máme motivaci jinou. Někoho může motivovat fotka, někdo si sepisuje body na papír a nebo třeba má nějaký svůj vzor. Je mnoho druhů motivace a na každého člověka zkrátka platí něco jiného. Je dobré zůstat stále motivovaný, stále si hledat něco dalšího co vám pomůže na vaši cestě za vysněným cílem, protože pak toho snáze dosáhnete.

3. Odpočinek

Další z těch mega důležitých je čas na odpočinek. Spánek, relax nebo klidně masáž.. To má totiž na naše tělo opravdu velký vliv. Nevyspalí pak nemusíte mít vůli vůbec na nic, i když byste normálně měli. Hledáte rychlé cukry, které by vám dodaly energii.

4. Nachystané jídlo

Když si připravíte jídlo na další den, je menší šance, že si půjdete koupit sladkou tyčinku do automatu když na vás přijde chuť. Jakmile mám jídlo v krabičkách hezky nachystané, nemám potřebu koukat po žádném jiném. Pokud na to ale zapomenu, je potom dost těžké najít kolem sebe nějakou zdravou alternativu. A z toho, jak mám hlad, je většinou chuť na všechno.

5. Chodit do obchodu najedení

Když jdu nakupovat hladová, vykoupila bych supermarket od A až do Z. No a většinou mě to zase tahá k těm nezdravým věcem. Je snad i vědecky dokázáno, že utratíte více, když jdete do obchodu hladoví. Takže před nákupem se vždycky hezky najezte, ať se pak nemusíte zabývat tím, co byste z obchodu snědli dřív.

6. Nenechat se ovlivnit druhými



Tohle pro mě byl těžký bod. Lidi kolem vás vám nabízí všemožné dobrůtky, říkají, že se nic nestane, proč si nedáte a podobně. Při tomhle je potřeba opravdu silná vůle a odhodlání. Mně pomůže si přemítnout, proč chci zhubnout, proč jím dobré potraviny a nejvíc, podívat se na nějaké motivační fotky. Důležité je, abyste měli nějakou hranici a hlavně, abyste se cítili dobře.

7. Všeho s mírou

Nemůžete nahradit rohlík s máslem ke snídani, pizzu k obědu a kebab k večeři za zdravé jídlo ze dne na den. Všechno chce čas. Nejdříve nahradit ten rohlík s máslem a pak postupně i pizzu. 
Taky si nemůžete dát přehnaný cíl, jako zhubnout 10 kg za měsíc, to byste se z toho zbláznili. 

8. Parťák

Pokud to sami nezvládáte, najděte si ve svém okolí nějakou osobu, na kterou se budete moci obrátit, když vám nebude zrovna nejlíp a budete to chtít vzdát. Nejlepší je mít někoho, kdo do toho jde s vámi, můžete si radit, chodit spolu cvičit a nebudete v tom sami. Může se ale stát, že ten druhý skončí a vám se bude chtít skončit taky. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že tomu tak je. Tak se hlavně nenechávejte nikým ovlivnit a držte se svého cíle!



Děkuji vám za přečtení a přeju všem krásný víkend! 

Ann. ♥
SHARE:

2 komentáře

  1. Vyzerá to vážne super! Tvoje tipy určite vyskúšam! :)
    http://ankalooksword.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda :) a já se zase podívám na tvůj blog, máš krásný design! :)

      Vymazat

Blogger Template by pipdig