1. 12. 2015

Daily routine


Krásný den!

Často se mi stává, že spím málo, nebo nemůžu spát vůbec. Celý den jsem potom ve stresu, nestíhám a do toho mě ustavičně bolí hlava. Je to takový začarovaný kruh. Určitě to taky znáte. Proto jsem sepsala pár tipů, které mi to pomohly změnit.





1. Pravidelný spánek
Na každém rohu slyšíme, jak je spánek důležitý, jak ovlivňuje naši psychickou, tak i fyzickou stránku. (ZAJÍMAVOST: Pokud týden v kuse moc dobře nespíte, můžete přibrat až 1 kg). A je tomu opravdu tak? ANO. Tělo potřebuje svůj čas na regeneraci, což hodně lidí podceňuje.. Stačí každodenně 7-8 hodin spánku. Snažím se tohle pravidlo dodržovat (jen v sobotu si ráda přispím) a dost mi to pomohlo s mojí únavou. Jakmile spím déle, jsem pak celý den jak zmlácená, neustále zívám a jenom bych zase a zase spala. Samozřejmě se čas liší u dětí, kteří by měli mít mnohem více spánku a dospělým by mělo stačit kolem těch 7 hodin :)

2. Přivstat si
Teď si asi říkáte, co to tu píšu za nesmysl po odstavci, ve kterém zdůrazňuju nutnost spánku, ale když půjdete spát v 10, můžete se do 6 krásně vyspat a ještě si stihnout přivstat! Mnoho lidí se mi strašně diví, proč vstávám tak "zbytečně"  brzo. Mám ráda klid a čas. Vstanu, (v letních měsících si jdu zaběhat), dám si teplou vodu s citrónem, udělám si královskou snídani a velký hrnek zeleného čaje, hezky v klidu se nasnídám a přemýšlím nad nadcházejícím dnem, co mám v plánu, co je potřeba udělat a tak dále.. A jak jsem si navykla, moje tělo už se budí samo, bez budíku. Ten samozřejmě pro jistotu mám. Takže za mě je to rozhodně jedna z věcí, co se vyplatí.

Tipy: 1. Měli byste jíst půl hodiny až hodinu po probuzení, dodat tělu potřebné živiny
      2. Lidský mozek pracuje až po určitém čase co jste vzhůru. Pokud tedy někdo vstane a jde rovnou do školy/práce, je dost pravděpodobné, že mu bude trvat delší dobu než ho přejde únava

3. Učit se/pracovat?
Ano, na to je taky po ránu čas! Sice je lepší se látku naučit den předem, jelikož se nám přes noc lépe zapamatuje, ale ráno je dobré pro zopakování. Taky si můžete v klidu sednout a připravit si na celý den nějaký ten "TO DO LIST".


4. Zdravá snídaně
Pro tělo je nesmírně důležité, co si dáte na prázdný žaludek. První jídlo, které si dáme, nám dále ovlivňuje celý den. Já kdybych si dala smaženou slaninu, k tomu párek, hořčici a rohlík, asi bych se ten den daleko nedopracovala a akorát by mi bylo špatně. Když si ale dám vyváženou zdravou snídani, hned ten den začíná líp! :)

5. Cvičení
Stačí i chvilička denně. Určitě znáte ten pocit, když jste příjemně vyčerpaní z tréninku a pak zalehnete do postele a ani o sobě nevíte. Meditace vás zase před spánkem uklidní.. a jóga? Skvělá v jakoukoli denní dobu, ale ráno si přivstat, 10-15 minut věnovat protažení, to jste pak hned lépe naladění na celý den!

SHARE:

3 komentáře

  1. Cvičení je lék snad na všechno! :D a pořádná snídaně ráno je taky potřeba :) jsem bez ní pak taková rozmrzelá, že jsem si nemohla vychutnat to své oblíbené ráno, ale místo toho někam spěchám :D jinak v 6 teda nevstávám, chodím spát až kolem půlnoci, takže to mám posunuté :) ale pustit si písničky a jen u toho cvičit nebo se protahovat je vždycky hrozná chvíle klidu :) a pro mě teda ještě chvíle s pejskem, je úžasný sledovat, co se jim honí hlavou, jak se tulí, klopí uši apod... 90% zvedne náladu :))
    Getmovin by Deni

    OdpovědětVymazat
  2. Moc krásně sepsáno, souhlasím se vším :)

    OdpovědětVymazat

Blogger Template by pipdig